20 yıldır çözülemeyen üniversite öğrencilerin yurt sorununa dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu CHP iktidarında yurt sorunun bir yıl içinde çözüleceğini söyledi.
Üniversite sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından gençler okul tercihlerini yapmaya başladırlar. Tercihlerini yapılırken tabi ki en önemli sorun barınma.
Devlet yurtları yetersiz kalıyor. Bazen de kalacak yer bulamadığı için kazandığı okulu bırakmak zorunda kalıyor.
Ülkemizdeki üniversitelerde yaklaşık 3 milyon 800 bin öğrenci örgün eğitimde okuyor.
Kredi ve Yurtlar Kurumunun yatak kapasitesi 747.421.
İstanbul’da 1,2 milyon, Ankara’da ön lisans, lisans ve yüksek lisansta okuyan toplam 320 bin öğrenci var.
Yapılan bir çalışmaya göre İstanbul’da yatak başına düşen öğrenci sayısı 32. Ankara ve İzmir’de yatak başına 11 öğrenci düşüyor.
Özellikle çok sayıda üniversiteye ev sahipliği yapan Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde yurt sorunu had safhaya ulaştığını hatırlatan Bakırlıoğlu tüm illerde bu yurt sorunu yaşandığını belirterek, geçen yıl barınamıyoruz diyen gençlerin eylemlerinin şiddetle bastırılıp gençler gözaltına alınması hala hafızalarımızda. Baskı ve şiddet yurt sorununu çözdü mü, çözmedi diyerek öğrencilerin haklı taleplerinin yerine getirilmesini istedi.
Mecliste erdiği soru önergesi ile YKS’de baraj şartının kalkması ile artan yurt talebinin nasıl çözüleceğini soran CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınavında baraj şartının kalkması ile birlikte başvuran aday sayısında yüzde 24,36 oranında artış olduğu ve aday sayısının 3 milyon 243 bine yükseldiği açıklandı.
2022 YKS’de üniversitelerin toplam kontenjanı 1 milyon 61 bin 686 olarak belirlendi.
Barajın kaldırılmasındaki amaç boş kalan kontenjanların doldurulmasıydı.
Bu durumda artan kontenjanla birlikte geçen yıl boş kalan 170 bine yakın kontenjanın dolması halinde yurt taleplerinde de artış olacaktır.
Ekonomik Kriz Devlet Yurtlarına Talebi Artırıyor
Ülkede ekonomik kriz arttıkça devlet yurtlarına olan talebin arttığı bir gerçektir. İnsanların alım gücü düştükçe çocuklarını devlet yurdunda barındırmak zorunda kalıyorlar.
İstanbul’da yüzde yüzü aşan ev kiraları ile ortalama kira 6 bin 360 lira olarak açıklandı.
Özel yurtlarda dört kişilik oda fiyatları 40 bin lira dolayında. İki kişilik odalar 50 bin, tek kişilik odalar 60 lira.
Bu durumda ailelerin çocuklarını bulundukları şehir dışında okutmaları için tek seçenek devlet yurtları.
Yurtlar yetersiz olduğu için öğrenciler ruhsatsız izinsiz çalışan tarikat yurtlarına mahkum diliyor. İstenmeyen olaylar yaşanıyor bu yurtlarda.
Geçen yıl Antalya’da bir tarikat yurdunda başı kesilerek vahşice öldürülen Mehmet Sami Tuğrul’u unutmadık. Elazığ'da tarikat yurdunda kalan ve intihar eden 20 yaşındaki Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara hala hafızalarda.
Yurt Sayısı Yetersiz
2022-2023 eğitim öğretim yılında üniversiteye başlayacak olan gençlerimizin yurt taleplerinin karşılanması için Bakanlık ne yapıyor hiçbir şey. Bakan açıklamasında başvuran öğrencilerimizin yüzde doksan’ı yurtlara yerleşti Yurtlar boş diyorlar. Tam bir aldatmaca.
Boş dedikleri yurtlar, zamanında ilçelere açılan meslek yüksekokulları öğrencileri için yapılan fakat artık tercih edilmediği için öğrenci sayısı azalan ilçelerdeki yurtlar.
Fakat öğrenci yoğunluğunun çok fazla olduğu büyükşehirler ve il merkezlerinde yurt sorunu hala çözüm bekliyor.
Ev kiraları almış başını gitmiş, özel yurt fiyatlarına yetişmek mümkün değil.
Barınamayan Öğrencilere Barınma Desteği Verilsin
Önerimiz yaşadığı yer dışında, ailesinin yanında okumayan ve KYK yurdunda kalmayan öğrencilere barınma desteği verilmesi.
CHP’li büyükşehir belediyelerimiz üniversiteye yerleşen gençlerimizin barınma sorununun çözümünde büyük rol oynadıklarını hatırlatan CHP’li Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü.
Belediyelerimiz yine gençlere yardımcı olacaklar. Fakat bu sorun sadece belediyelerin değil devletin sorunu ve siyasi iktidarın çözmesi gerekiyor.
Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu gençlere söz verdi.
İktidara geldiğimizde bir yıl içerisinde üniversite gençliğinin yurt sorunu çözülecek.
SORU ÖNERGESİ
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla Sayın Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem KASAPOĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU
Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınavında baraj şartının kalkması ile birlikte başvuran aday sayısında yüzde 24,36 oranında artış olduğu ve aday sayısının 3 milyon 243 bine yükseldiği açıklandı. 2022 YKS’de üniversitelerin toplam kontenjanı 1 milyon 61 bin 686 olarak belirlendi.
Bu yıl boş kalan kontenjanların doldurulması amacıyla YKS’de baraj şartı kaldırıldı. Tüm kontenjanların dolması halinde üniversiteye yerleşecek öğrencilerin yurt taleplerinde de artış olacaktır.
Geçen yıllarda özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirler başta olmak üzere tüm illerde yaşanan yurt sorunu bilinmektedir.
Ülkede ekonomik krizi arttıkça devlet yurtlarına olan talebin arttığı bir gerçektir. Ev kiraları ve özel yurt fiyatlarındaki artış göz önüne alındığında ailelerin çocuklarını bulundukları şehir dışında okutmaları için tek seçenek devlet yurtlarıdır.
Bunlara göre;
1- 2021-2022 eğitim öğretim yılı için kurumunuza yurt başvurusunda bulunan öğrenci sayısı ve yerleşen öğrenci sayısı nedir? İllere göre dağılımı nasıldır?
2- Yurtlarınızın, üniversite kontenjanlarını karşılama oranının illere göre dağılımı nasıldır?
3- 2022-2023 eğitim öğretim yılında üniversiteye başlayacak olan gençlerimizin yurt taleplerinin karşılanması için hangi tedbirleri aldınız?
4- Açıkta kalan öğrencilerimizin barınma sorununu nasıl çözeceksiniz?
5- Yaşadığı yer dışında okuyan ve ailesinin yanında olmayan KYK yurdunda kalmayan öğrencilere barınma desteği verilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?