Manisa’da öncülüğünde özellikle kamu binalarını ısıtmada enerjini tüketimini azaltmak amacıyla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Teknolojisi Bölümü Öğretmeni Remzi Fidan öncülüğünde üretilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvuru sonucu "Faydalı model" olarak tescillenen “Akıllı kamu binası ısı otomasyon cihazı” doğalgazda ve elektrikte yüzde 50’ye varan tasarruf sağlıyor. Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici, cihazın ilk olarak müdürlük binasına ve doğalgazı olan 12 okula entegre edildiğini açıkladı, doğalgazlı olan bütün okullara kurulacağını söyledi. Mesleki Eğitimden Sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Koç da yaklaşık 2 yılda geliştirilen cihazın montajını da öğrencilerin yaptığını belirtti.
Manisa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Teknolojisi Bölümü Öğretmeni Remzi Fidan öncülüğünde özellikle kamu binalarını ısıtmada, insan kontrolünün zaafları nedeniyle oluşan gereksiz enerji tüketimini sona erdirmeyi amaçlayan lise öğrencileri, yazılımını kendi yaptıkları bir otomasyon cihazı geliştirdi. Elektrik ve doğalgaz tüketiminde en elverişli koşullarda ayarlayıp, yüzde 30 ila 50 arasında tasarruf sağlayan "Akıllı kamu binası ısı otomasyon cihazı", Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvuru sonucu "Faydalı model" olarak tescillendi. Ürün, tescillenmesinin ardından kentte doğalgazla ısıtılan 12 okula ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hizmet Binası'na entegre edildi.
PROJENİN TESCİL EDİLMESİ ÖNEMLİ
İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda geliştirilen 188 projenin, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendiğini hatırlatarak, tescillenen projelerden doğalgaz ve elektrik tüketiminde tasarruf sağlayan bu çevreci sistemin kendileri için daha anlamlı olduğunu anlattı.
SICAKLIĞI AYARLIYOR
Sistemi ilk olarak Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü hizmet binasına kurduklarını dile getiren Dikici, "Cihaz, bina içindeki ve dışındaki sensörlerle ortalama sıcaklığı ayarlayıp, sıcak günlerde kendisini düşük performansa indiriyor. Hava soğuduğunda ise yüksek performansa geçiş yapıyor. Şu anda 12 okulumuza kurduk, buralarda yüzde 35 doğalgazdan, yüzde 50 de elektrik tasarrufu sağlıyoruz." dedi.
DOĞALGAZLA ISITILAN BÜTÜN OKULLARA KURULACAK
Dikici, Milli Eğitim Bakanlığı, Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü projesi kapsamında geliştirilen sistemin üretiminde yer alan öğrencilerin üründen para da kazandığına dikkati çekerek, şu an için 12 okulda entegre ettikleri sistemi kentte doğalgazla ısıtılan bütün okullara kurmak istediklerini ifade etti.
ÖĞRENCİLER MONTAJI DA YAPIYOR
Mesleki Eğitimden Sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Koç da yaklaşık 2 yılda geliştirilen cihazın montajını da öğrencilerin yaptığına işaret ederek, "Projeye Milli Eğitim Bakanlığı dışındaki diğer kamu kurumlarından ve özel sektörden talep gelirse bunları karşılayabilecek durumdayız, üretim kapasitemiz buna yeterli." diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK
Yorumlar
Kalan Karakter: