Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nca desteklenen Manisa Valiliği, Şehzadeler Kaymakamlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün ortaklığıyla hayata geçirilen ‘Beslenme Sevgiyle Başlar’ projesi hayata geçti. Proje kapsamında Magnesia AVM’de stant açıldı. Stantta Çölyak hastalığı ve hastalıkla ilgili yapılması gereken çalışmalarla ilgili vatandaşlara bilgilendirme yapıldı.
Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan, projeyle kamu, üniversite, özel sektör ve STK işbirliğini güçlendirerek yerelde Çölyak hastalığı konusunda tanı koyma yöntemlerinin ve farkındalığının artırılması, dezavantajlı gruplar içerisinde doğru ve sağlıklı beslenme yöntemlerini konusunda eğitimler verilerek annelerin ve çocukların bilinçlenmesinin amaçlandığını kaydetti.
Çölyak hastalığının ince bağırsağın gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyeti olduğunu belirten Şivecan, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların gluten içerdiğine dikkat çekti. Dünya istatistiğine göre her 100 kişiden 1’inin çölyak hastası olduğunun altını çizen Şivecan, bu istatistiğe göre Manisa’da çölyak hasta sayısının 13 bin 800 kişi olması gerektiğini vurguladı. Şivecan, “Fakat hastalığın tanısının konmasının zor olması sebebi ile ancak Sağlık Bakanlığı 20105 verilerine göre tanı almış çölyak hastası sayısı 475’tir. Buradan çıkarılacak sonuca göre 13 bin 325 kişi çölyak hastası olup hastalığının farkında bile değil. çölyak tanısı almamış olan kişileri bekleyen kısa ve uzun vadedeki riskler diyabet, çocuklarda büyüme geriliği, anemi, kısırlık, düşük, depresyon, lenf bezi ve bağırsak kanserleri gibi hastalıklara neden olabileceğidir. Gluten, çölyak hastaları için öldürücü bir zehirdir” diye konuştu.
Projenin hedeflerinden bahseden Şivecan, “Glutensiz beslenmek zorunda kalan 25 Çölyak Hastası veya annesinin glutensiz besleme eğitimi alması, Sevgi evlerinde kalan çocukların bakımlarından sorumlu 60 kadının 45 saatlik Organik Sağlıklı ve Özel Beslenme Eğitimi alması planlanıyor. Aile hekimlerinin bilgilendirilmesi ve 500 çocuğa çölyak taraması yapılması, Şehzadeler, Yunusemre, Salihli, Akhisar, Demirci, Sarıgöl ilçelerinde Çölyak hastalığı ve Sağlıklı beslenme semineri yapılması planlanıyor. Sevgi evlerinde kalan çocuklar, Çölyak hastası çocuklar ve eğitime katılan kadınlar ile Demirci Ekolojik Yaşam Çiftliğine gezi düzenlenecek. Organik sağlıklı ve Özel Beslenme alışkanlığının artırılması, duyurulması ve kamuoyu oluşturulması için Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerinde açık alanda Workshop çalışması yapılması hedeflenmektedir” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: