Türkiye’den 6 kıtada 60ülkeye trafo ve enerji kalitesine yönelik elektronik ürünler ihraç eden Elektra Elektronik, sektörde 41. yılını doldurduğu 2021’de yeni ihracat pazarlarına açılmayı planlıyor. Pandemiye rağmen üretim ve ihracatın devamı için yoğun çaba sarf ettikleri 2020’de Danimarka ve Hollanda’ya ihracat yapmaya başladıklarını belirten Elektra Elektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar, 2021’de Güney Amerika’ya odaklanacaklarını söyledi. Bu yıl cirosunu döviz bazlı yüzde 8 büyüme ile kapatırken 2021’de yüzde 15 büyüme hedeflediklerini ifade eden Şakar, yenilenen ve büyüyen fabrikalarında daha güçlü Ar-Ge çalışmaları ile yeni nesil elektronik ürünler üretmeyi ve son yıllarda artırdıkları dijitalleşme yatırımlarının sonucu olarak üretim, depo takibi ve diğer bütün iş süreçlerini buluttan takip etmeyi planladıklarını anlattı.
2021’de hedef yeni pazarlar
Şirket olarak toplam cirolarının yüzde 50’sini ihracatın oluşturduğunu belirten Elektra Elektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar, “İstanbul’daki fabrikamızdan başta Çin, İspanya, Almanya, Fransa, Yeni Zelanda ülkeleri olmak üzere Afrika, Ortadoğu ve Güney Amerika bölgeleri ile birlikte toplamda 6farklı kıtada 60 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bir süredir hedef pazarlarımız arasında yer alan Danimarka ve Hollanda enerji kalitesi ile ilgili elektronik ürün tedariğini İtalya’dan sağlıyordu. Pandemi nedeniyle İtalya’da yaşanan üretim gecikmelerinin etkisiyle Danimarka ve Hollanda’ya biz destek olduk ve bu da yeni ilişkiler geliştirmemizi sağladı. Yine 2020’de ihracata başladığımız Güney Amerika’yı 2021 için odağımıza aldık, bu bölgede yeni ülkelere ulaşarak etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Pandemiyle birlikte sağlık sektörüne yönelik ürünlerinin üretimini hızlandırdı
Sağlık sektörüne katma değer sunan medikal transformatörlerini İngiltere, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Ürdün ve Kolombiya’ya ihraç ettiklerini belirten Şakar, sözlerine şöyle devam etti; “Pandemi döneminde hem ülkemizde hem de dünyada sağlık sektörünün önemi daha da arttı. Koronavirüs önlemleri kapsamında İstanbul Yeşilköy’de inşa edilen Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nin yanı sıra Türkiye genelinde yaklaşık 130 farklı hastane ve klinikte, tıbbı izolasyon güç paneli ve ameliyathane kontrol paneli sistemlerine yönelik özel çözümler sunuyoruz. Bununla birlikte tüm dünyada yeni hastaneler inşa edildi. Bu noktada sağlık sektörüne yönelik ihracatımıza yeni ülkeleri eklemek için çalışıyoruz.”
“2021 tüm iş süreçlerimizi buluttantakip edeceğimiz bir yıl olacak”
Elektra Elektronik olarak gerçekleştirdikleri dijital dönüşüm yatırımları ile ilgili açıklamada bulunan Şakar,“Dijital dönüşüm aslında pandemiden önce de birçok şirketin gündeminde olan bir konuydu. Ancak Covid-19 salgını sürecinde önemi bir kez daha kavranmış oldu. Üretimin mekandan, zamandan ve hatta insan faktöründen etkilenmeden, planlanan işleyişte ilerlemesi açısından dijital dönüşüm birçok sektörde gerekli hale gelmiş durumda. Biz de şirket olarak yaklaşık bir yıldır malzeme stoğu, sipariş, tedarik, satış ve lojistik süreçlerimizi dijital olarak yönetiyorduk. Böylelikle pandeminin ülkemizdeki ilk dönemlerinde çalışanlarımız ofise bağlı kalmadan bulut üzerinden yazılım süreciyle işlerinin takibini sağladılar. Bu nedenle çalışmalarımızda herhangi bir aksama ile karşılaşmadık. Son yıllarda artırdığımız dijitalleşme yatırımlarının sonucu olarak 2021 yılında da üretim, depo takibi ve diğer bütün iş süreçlerimizi buluttan takip etmeyi planlıyoruz” dedi.
“İstihdam sağlayarak büyümek her zaman öncelikli hedefimiz olmaya devam edecek”
2019’da ciddi oranda Ar-Ge yatırımları yaptıklarını ve 2020’de bunun neticelerini aldıklarını vurgulayan Şakar, TÜBİTAK’a sundukları projelerden onay aldıklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu; “Önümüzdeki yıl da ciromuzun yüzde 5’ini Ar-Ge yatırımlarımıza ayıracağız. Yenilenen ve büyüyen fabrikamızda daha güçlü Ar-Ge çalışmaları ile yeni nesil elektronik ürünler üretmeyi, test ve ölçüm faaliyetlerini kendi bünyemize almayı planlıyoruz. Tüm bu yatırımlarımızın ve iş planlarımızın odağında her zaman önce insan yer alıyor. Pandemi sürecinde insan sağlını korumanın ve iş güvenliğini sağlamanın önemini tüm dünya bir kez daha öğrenmiş oldu. Bu noktadaşirketimiz için bir yandan her şeyin otomatize edildiği yeni dünya düzeninde dijital dönüşüme adaptasyonumuzu artırırken bir yandan da istihdam sağlayarak büyümek her zaman öncelikli hedefimiz olmaya devam edecek.”
“Yüksek teknolojili yeni ürünümüzü dünya çapına taşımayı hedefliyoruz”
Türkiye’de ilk ve tek üreticisi oldukları, sanayicilerin enerji kalitesi sorunlarına son veren yüksek teknoloji ürünü DynamiX Aktif Harmonik Filtre’yi 2021 yılında daha da geliştirerek dünya çapında bir ürün haline getirmeyi planladıklarını belirten Şakar,“Sürekli gelişim anlayışımız ışığında önümüzdeki yıl da tüm ürünlerimizde geliştirmeler devam edecek. Özellikle DynamiX Aktif Harmonik Filtre ürünümüze haberleşme sistemini entegre ederek ürünümüzü buluttan takip etmek ve yazılımsal özelliklerini geliştirmek istiyoruz. Yüksek teknolojili bu ürünümüz, endüstride ve ticari tesislerde elektriksel kirlilik anlamına gelen harmoniklerin ve yüksek nötr toprak gerilimi kaynaklı enerji kalitesi problemlerinin önüne geçiyor. İş kayıplarını ve üretim verimsizliklerini ortadan kaldırmayı hedefleyen DynamiX iledünya çapında sektördeki en yüksek performansa sahip aktif harmonik filtreleri üreten şirketlerden biri olarak konumlanıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.