Haziran ayı manşet enflasyonu %1,1 ile piyasanın ve İş Yatırım’ın (%0,6) tahmininin çok üstünde geldi. Negatif sürpriz yapan aylık veri sonrasında yıllık enflasyon Mayıs ayındaki %11,4 seviyesinden Haziran ayında %12,6’ya yükseldi.
Geçtiğimiz aylarda manşet enflasyonu yukarı çeken gıda grubunun (%-1,6, -0,4yp) tarihsel ortalamalarından daha düşük gelmesine rağmen enflasyonda yaşanan yükselişi finansmana erişimin kolaylaşması sayesinde yurtiçi talepteki güçlü toparlanmaya bağlıyoruz.
Detaylara bakıldığında hane halkı sepetinde ağırlığı görece yüksek olan ulaştırma (%4,5, 0,7yp) ve görece düşük payı olan lokanta ve oteller (%2,8, 0,2yp) Haziran aylık enflasyonuna en çok katkı yapan grupları oluşturuyor.
Ancak enflasyondaki çıkışı bu iki grupla açıklamak doğru değil. Tam tersine ev eşyasından (%1,3, 0,1yp), haberleşmeye (%2,1, 0,1yp), eğlence ve kültüre (%2,5, 0,1yp), eğitime (%1,9, 0,1yp), giyim ve ayakkabıya (%1,2, 0,1yp) uzanan genel bir yükseliş görüyoruz.
Çekirdek enflasyon verileri enflasyonda genele yaygın yükseliş eğilimini daha çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Aylık C grubu enflasyonu (gıda ürünleri, enerji, altın, alkollü içkiler ve tütün hariç TÜFE) %2,1 ile, serinin başladığı 2003 yılından beri görülen en yüksek Haziran ayı değerine ulaştı. Söz konusu artış belli bir gruptan kaynaklanmıyor. Çekirdek enflasyonda hem temel mallar (%2,2) hem de hizmet (%2,1) gruplarında etkili genele yaygın tehlikeli bir yükseliş görüyoruz.
Lafı çok uzatmadan, toparlayalım. Haziran ayı rakamları iç talebin güçlenmesi, genişleyici para ve maliye politikaları ve finansal baskılamanın enflasyonda yukarı yönlü riskleri artırdığını gösteriyor. Eksi reel faiz, para arzındaki genişleme ve hızlı kredi büyümesinin etkilerini de hesaba katarak 2020 yıl sonu enflasyon tahminimizi %9,5’tan %10,5 seviyesine yükseltiyoruz. 2021 enflasyon tahminimizi %10,5 seviyesinde koruyoruz.
Haziran ayı enflasyon rakamları Temmuz sonunda yapılacak Enflasyon Raporu toplantısında yukarı yönlü anlamlı (150-200bp civarı) bir düzeltme yapılmasını zorunlu kılıyor. Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini (%7,4) yukarı çekmesini destekleyen dört temel neden görüyoruz.
(i) Genişleyici politikalar sayesinde iç talepte öngörülenden çok daha sert bir toparlanma görülmesi;
(ii) Salgına karşı alınan önlemlerin şirketlerin maliyetini artırması;
(iii) Talepteki toparlama ile küresel olarak artan emtia fiyatları,
(iv) Geçmiş kayıplarını karşılamak isteyecek şirketlerin normalin üstünde zam yapması.
İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı
** Bu haberin yayın hakları korunmaktadır. Dağıtılması ve kullanılması yasaktır. Sadece Hibya Haber Ajansı üzerinden okuyucuları için yayınlanmıştır.** Bu haberin yayın hakları korunmaktadır. Dağıtılması ve kullanılması yasaktır. Sadece Hibya Haber Ajansı üzerinden okuyucuları için yayınlanmıştır.
Yorumlar
Kalan Karakter: