TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00’da açıklayacak. Lehte baz etkisinin olmamasının yanında gıda fiyatlarının seyri enflasyonun Haziran ayında ortalamaların üzerinde bir değer alabileceğine işaret ediyor. Öyle ki, Foreks anketinde 2003 bazlı seride ortalaması %0’a yakın olan Haziran ayı için %0,70 oranında artış öngörülmüştü. Söz konusu tahminin gerçekleşmesi halinde mevcut durumda %11,39 seviyesinde bulunan yıllık TÜFE %12,14’e yükselecek. Temmuz ayında ise ortalamalara yakın bir değer görsek bile lehte baz etkisi nedeniyle TÜFE’nin yeniden %11 seviyesinin altına inme potansiyeli oldukça yüksek görünüyor.
BEKLENTİLERİMİZ
Borsa İstanbul kaldığı yerden devam ediyor. Önceki gün küresel risk iştahındaki daralmanın etkisiyle 115.000 desteğine doğru geri çekilen BIST-100 endeksi buna karşın satışları bu seviyenin üzerinde karşılayarak teknik görünümde anlamlı bir bozulma olmasına izin vermemişti. Teknik görünümün dirençli olmasının yanında risk iştahının gerek aşı haberleri gerekse makroekonomik verilerdeki toparlanma eşliğinde yüksek seyretmesi ise endekste yukarı yönlü eğilimin korunmasını sağlıyor. Bu noktada 118 bin seviyesini ilk hedef olarak görmeye devam ediyoruz.
EUR/USD’de bant hareketi bekliyoruz. Hafta boyunca ağırlıklı olarak sakin bir seyir izleyen EUR/USD dün ise risk iştahındaki toparlanmanın da desteğini arkasına alarak 1,1300’ün üzerine yükselmeyi başardı. Parite 1,1270’in üzerinde kalmaya devam ettikçe Haziran ayı başından bu yana devam eden alçalan kanal direncini (1,1300) aşmayı hedefleyebilir. Ancak kazanımların hızlı bir şekilde geri verilmesi bu potansiyeli azaltıyor. Bugün Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan PMI hizmet endeksi dışında paritenin seyrine etki edebilecek önemde bir veri bulunmuyor. ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle verinin önemli bir etki göstermesini beklemezken paritenin gün boyu bant hareketi sergileyeceğini tahmin ediyoruz.
TÜFE rakamı öncesinde USD/TL’de bant hareketi devam ediyor. TCMB geride bıraktığımız haftada özellikle enflasyonun görünümüne ilişkin soru işaretleri nedeniyle faiz indirimine gitmeyerek beklemede kalmayı tercih etmişti. Enflasyon Haziran ayında yükselecek olsa bile Temmuz ayında ortalamalara yakın bir değer görülmesi halinde lehte baz etkisi nedeniyle TÜFE’nin yeniden %11 seviyesinin altına inme potansiyeli oldukça yüksek görünüyor. Hatırlanacağı gibi TCMB Temmuz 2019’dan bu yana faizlerde toplam 1575 baz puan indirim yapmıştı. Ancak söz konusu indirimler önden yüklemeli yapıldığı için enflasyondaki geri çekilmeyi de içinde büyük ölçüde barındırıyor. Dolayısıyla, önümüzdeki ay Temmuz ayı rakamlarında hızlı bir geri çekilme görsek bile bu durum TCMB’nin faiz indirimlerine kesin olarak devam edeceği anlamına gelmeyecektir.
Ons altın dirençli kalmaya çalışıyor. İstihdam verileri de dahil olmak üzere makroekonomik verilerin ekonomik aktivitedeki toparlanmayı net bir şekilde yansıtması ve korona virüse karşı aşı çalışmalarının başarılı ilerlemesi risk iştahını küresel ölçekte canlı tutuyor. Bu durum altından çıkışları bir miktar hızlandırırken zaman zaman 1770 doların altına inildiğini görüyoruz. Ancak korona virüs vaka sayılarının artmaya devam etmesi ve ABD’de toplam günlük vaka sayısının 50 binin üzerine çıkması altın üzerindeki baskının şimdilik sınırlı kalmasını sağlıyor. Kimi eyaletlerin ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik adımları yavaşlatması da bu noktada dikkat çeken bir haber olarak öne çıkıyor. 1760-1765 dolar bandını ilk destek noktası olarak takip etmeyi sürdürüyoruz. Daha güçlü bir tablodan bahsedebilmek için ise 1780 doların aşılması gerekiyor.
ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: