DİSK/Genel‑İş Sendikası Balıkesir Temsilcisi Emine Yılmaz, Şube Başkanı Hüseyin Ovalı ve işten atılan temsilciler Zekeriya Mutlu ile Yusuf Duran ile birlikte yaptığı basın açıklamasında, “Sendikal haklarımız gasp ediliyor, işçiler hukuksuz biçimde işten çıkarılıyor” dedi. Belediyeye çağrıda bulunarak, kamu zararı oluşmadan çözüm üretilmesini ve temsilcilerin görevlerine iade edilmesini istedi.
DİSK/Genel-İş Sendikası Balıkesir Temsilcisi Emine Yılmaz, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Balıkesir Gayrimenkul Yatırım ve Gıda A.Ş. (Fırıntaş) bünyesinde çalışan işçilerin sendikaya üye olmalarının ardından başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci kapsamında yaşanan gelişmelere ilişkin basın açıklaması yaptı.
Açıklamada, Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Ovalı ile işten çıkarılan işyeri sendika temsilcileri Zekeriya Mutlu ve Yusuf Duran da yer aldı.
Yılmaz, Çalışma Bakanlığı tarafından verilen yetki doğrultusunda sendikalı işçilerle birlikte hazırlanan toplu iş sözleşmesi taslağının Fırıntaş yemekhanesindeki duyuru panosuna asılmasının ardından iki işyeri temsilcisinin hukuki ve etik gerekçe olmaksızın işten çıkarıldığını belirtti. Bu durumu “sendikal faaliyet özgürlüğünün açık ihlali” olarak nitelendirdi.
Yılmaz ayrıca, belediye yönetiminin işçileri farklı sendikaların toplantılarına zorla katılmaya yönlendirdiğini, bu toplantılarda geçen ifadelerin hukuka aykırı biçimde işten çıkarmalara dayanak yapıldığını ifade etti. Belediye yönetiminin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini savunan Yılmaz, üyelerinin ücret taleplerinin bazı haber sitelerinde çarpıtılarak farklı bir algı yaratıldığını ifade etti. Bu durumun işçileri ötekileştirme çabasından öteye gitmediğini söyledi
Açıklamada, belediyenin uzun süredir disiplin tutanaklarıyla işçileri tazminatsız olarak işten çıkardığı, bu nedenle bazı işçilerin İş-Kur üzerinden işsizlik maaşı dahi alamadığı da ifade etti. Farklı birimlerde de sendikalı işçilerin bulunduğunu belirten Yılmaz, belediye yönetiminin bu uygulamalarıyla hem işçilerin haklarını hem de kamu kaynaklarını zedelediğini kaydetti.
İşten çıkarmaların belediye yönetiminin DİSK/Genel-İş Sendikası’na yönelik olumsuz tutumunu açıkça gösterdiğini söyledi.
Emine Yılmaz, işten çıkarılan işyeri temsilcilerinin yasal sürecin sonunda görevlerine iade edileceğine inandıklarını vurguladı. Ayrıca yasa gereği, işyeri sendika temsilcilerinin açtıkları işe iade davasında, boşta geçen süre için tüm hakları ve maaşlarının ödenmesi gerektiğini hatırlatarak, bu durumun kamu zararına yol açacağını ve sorumluluğun belediye yönetiminde olduğunu ifade etti. Belediye yönetimini bu süreçte adım atmaya çağırdı.
Ayrıca, Ali Hikmet Paşa Tesisleri’ndeki Fırıntaş Kafe'de başka sendika yetkililerinin işçileri işten çıkarılmakla tehdit ettiği yönünde bilgi aldıklarını da kamuoyuyla paylaştı.
DİSK/Genel-İş, sendikal örgütlenme hakkına saygı gösterilmesini ve tüm emekçilerin anayasal güvenceler çerçevesinde çalışmasının sağlanmasını talep etti. Yılmaz, diğer sendikaları da dayanışma göstermeye davet ederek, konunun takipçisi olacaklarını belirtti.
Fırıntaş’ta Sendikal Kriz Derinleşiyor: “Temsilciler Göreve İade Edilsin”
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Balıkesir Gayrimenkul Yatırım ve Gıda A.Ş. (Fırıntaş)’ta yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci, sendikal hak ihlali iddialarıyla gölgeleniyor. DİSK/Genel-İş Sendikası Balıkesir Temsilcisi Emine Yılmaz, yaşanan gelişmelere ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek üzere kapsamlı bir açıklama yaptı.
DİSK/Genel-İş’e üye işçilerin TİS sürecinde hazırladıkları taslağın Fırıntaş yemekhanesindeki duyuru panosuna asılmasının ardından iki işyeri temsilcisinin belediye tarafından işten çıkarıldığını belirten Yılmaz, “Bu durum, çalışma hakkı ve sendikal faaliyet özgürlüğünün açık ihlalidir” dedi.
Sendikal örgütlenmenin anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Belediye yönetimi, üyelerimizi başka sendikaların toplantılarına katılmaya zorladı. Hukuka aykırı şekilde bu toplantılarda geçen ifadeler, işten çıkarma gerekçesi yapıldı. Bu kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, belediyenin kamuoyunu eksik bilgilendirdiğini ve bazı haber sitelerinde üyelerin ücret taleplerinin çarpıtıldığını belirterek, “Üyelerimizin talepleri, farklı sendikaların tekliflerinden farklı değil. Ancak burada amaç işçiyi ötekileştirmek. Bu durum hem kamu vicdanını hem de çalışma barışını zedeliyor” dedi.
İşten çıkarılan temsilcilerin yasal süreç sonunda görevlerine iade edileceğini belirten Yılmaz, “Bu süre boyunca tüm maaş ve hakları ödenecek. Bu da doğrudan kamu zararıdır. Belediye yönetimi bu gerçeği biliyor ancak buna rağmen iş akitlerini feshediyor” dedi.
Yılmaz ayrıca, Ali Hikmet Paşa Tesisleri’ndeki Fırıntaş Kafe’de, Belediye-İş Sendikası yetkililerinin bazı işçileri işten çıkarma tehdidiyle baskı altına aldığını öne sürdü. “Belediye yönetimi ve bu sendika, örgütlenme özgürlüğüne aykırı biçimde hareket ediyor” diyerek, yaşanan sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.
DİSK/Genel-İş, işten çıkarılan temsilcilerin derhal görevlerine iade edilmesini ve belediyenin sendikal haklara saygı göstermesini talep etti. Yılmaz, “Balıkesir halkına yıllardır hizmet eden bu emekçiler, bu kentin onurlu evlatlarıdır. Onların yanında olmak, herkesin görevidir” diye konuştu.
Diğer sendikaları da dayanışmaya davet eden Yılmaz, “Tüm emek ve meslek örgütlerini bu haksızlığa karşı ses yükseltmeye çağırıyoruz. Emeğe sahip çıkmak hepimizin sorumluluğu” mesajını verdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: