



Manisa’nın en başarılı okulları arasında yer alan Gediz Anadolu Lisesi’nde gönüllü öğrenciler kurdukları UNESCO Kulübü ile başta Manisa olmak üzere ülkemizin tarihi ve kültürel güzelliklerini tanıtacak. Projeye başlarken Manisa’nın tarihinden çok etkilendiklerini belirten Kulüp Sözcüsü Dilara Elif Ayaz, “İlk olarak kulüp üyelerimizle birlikte Manisa’nın kültürel miraslarını tanıtacağız. Sart Harabeleri olsun, Aigai Antik Kenti olsun, Kula evleri olsun. Özellikle en çok Kula evlerini anlatmak istiyoruz” dedi.
Manisa’nın en köklü okullarından biri olan, akademik, sosyal ve kültürel alanlarda önemli başarılara imza atan Şehzadeler Gediz Anadolu Lisesi (Manisa Anadolu Öğretmen Lisesi) UNESCO Kulübü ile Manisa’nın ve ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliklerini dünyaya tanıtacak. Gönüllü öğrenciler tarafından kurulan UNESCO Kulübü ilk olarak tarihi bir yapı olan okulun fotoğraflarını çekmeye başladı.
TÜRKİYE’DE 96 KULÜPTEN BİRİ
Gediz Anadolu Lisesi Müdürü Bülent Tonoz, “Öğrencilerim ve değerli öğretmenim UNESCO Kulübü ile ilgili güzel çalışmaları vardı. Türkiye genelinde okullarda 96 tane UNESCO Kulübü vardır. Manisa’da ilçeler dahil 4 kulüpten biri bizim okuldadır. Öğrencilerimiz kulübünü güzel amaçlar ve düşünceler için kullanmakta” dedi. İngilizce Öğretmeni ve Kulüp Danışmanı Safure Orhan, UNESCO Kulübü olarak güzel çalışmalara imza atacaklarını belirtti.
MANİSA’NIN TARİHİNDEN ETKİLENDİK
Projeye başlarken Manisa’nın tarihinden çok etkilendiklerini belirten kulüp sözcüsü Dilara Elif Ayaz, “İlk olarak kulüp üyelerimizle birlikte Manisa’nın kültürel miraslarını tanıtacağız. Sart Harabeleri olsun, Aigai Antik Kenti olsun, Kula evleri olsun. Özellikle en çok Kula evlerini anlatmak istiyoruz. Çünkü Kula evleri UNESCO’nun koruması altında olan bir yerimiz. Kula evlerimizin ülkemiz ve Manisa için çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz. Bizim tarihimiz orada Türkler ve Rumlar Osmanlı döneminde orada birlikte yaşamışlar. Bunları arkadaşlarımıza anlatmak istiyoruz” dedi.
TARİHE DİKKAT ÇEKMELİYİZ
Dilara Elif Araz, “Türkiye hariç Avrupa ülkelerinde 29 tane yemek mirasları var. Ama sadece bizim Gaziantep’te 32 tane var. Bunları kim biliyor, kaç kişi biliyor. Bunları öne çıkarıp, yazılar yazıp paylaşmalıyız. Mesela bu okulumuz 1914 yılında inşaatına başlandı. 1931 yılında eğitime başladı. O günden bu yana tarihi bir olarak eğitime devam ediyor. Benim anneannem, halam bu okuldan mezun oldu. Bunun ne kadar manevi değeri olduğunu görüyoruz. Bizler bunları göstermemiz lazım. Tarihe dikkat çekmeliyiz. Burada küçük küçük gezilerde yapacağız. Bunları düşünüyoruz. ” dedi.
KÜLTÜRLER ARASI İLETİŞİM
Kuzeninin Amerika’da yaşadığını ifade eden Dilara Elif Ayaz, “Onların öğretmenleriyle de görüştük. E posta üzerinden mektup arkadaşlığı yapacağız. İngilizce yazışacağız. Günümüzün nasıl geçtiğini birbirimize anlatacağız. Kültürlerarası iletişim sağlayacağız” diye konuştu.
İNSANLARIN İLGİSİNİ ÇEKECEK BİR ŞEYLER VAR
Kulübün fotoğrafçısı olan Defne Erdemgil, “Manisa’nın tarihini UNESCO için araştırdığımda gerçekten çok etkilendim. Gerçekten bilinmeye değer bir tarihi olduğunu fark ettim. Ve insanlarını ilgisini çekecek şeylerin olduğunu düşünüyorum” dedi. Kulüp organizatörü Ceren Bayrak, “Yazıları düzenleyip araştırmasını yapıp sunumlar için hazırlıyorum. Tarihimizi herkesin bilmesi lazım. Ona göre araştırmalarımızı yapıyoruz” dedi. CÜNEYT HASÇELİK

