Türkiye’nin en erken kirazının yetiştiği Manisa’da her gün ortalama 3 tır kiraz yurt dışına gönderiliyor. Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suhip Kocagöbek, Avrupa, Uzakdoğu, Çin, Rusya, Kuzey Irak gibi ülkeler başta olmak üzere yurt dışına her gün hem tır hem de uçak kargolarıyla kiraz gönderildiğini ifade etti. Geçen yıl 130 bin ton civarında kirazın ihraç edildiğini açıklayan Kocagöbek, bu yıl ise rekoltede yaşanan düşüklük nedeniyle 50 bin ton beklendiğini söyledi.
Kuzey Yarım Küre’nin ve Türkiye’nin en erken kirazının yetiştiği Manisa’da kiraz hareketliliği devam ediyor. İhracata gönderilen kiraz hasadının başlamasıyla birlikte her gün 3 tır kiraz yurt dışına ihraç ediliyor. Kiraz ihracatının diğer bölgelerde tam olarak başlamasıyla gönderilen tır sayısının artması bekleniyor. En çok kiraz ihracatın yapıldığı ülkelerin başında Avrupa, Uzakdoğu, Çin, Rusya, Kuzey Irak gibi ülkeler geliyor. Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Suhip Kocagöbek, kirazda rekoltenin az olmasına rağmen fiyatların iyi olması üreticileri memnun ettiğini söyledi.
MANİSA VE İZMİR’DE 130 BİN DEKARLIK ALANDA ÜRETİM
Kocagöbek, “Manisa ve İzmir arasındaki bölgede 130 bin dekarlık alanda kiraz üretimi yapılıyor. Manisa’da ise 35 bin dekarın üstündeki alanda üretim gerçekleşiyor. Dün 65 lira olan kirazın kilosu 55 liraya düştü. İhracatçılar fiyatları düşürmek istiyor. Geçen yıl 130 bin ton civarında kiraz gönderdik. Bu sene rekolte az olduğu için 50 bin ton falan göndermeyi planlıyoruz” dedi.
AVRUPA, ÇİN, RUSYA, KUZEY IRAK’A GÖNDERİLİYOR
Günde 3 tır kirazın kargo uçağı hariç ihraç edildiğini açıklayan Kocagöbek, “Avrupa, Uzakdoğu, Çin, Rusya, Kuzey Irak gibi birçok ülkeye gönderiliyor. Günlük aşağı yukarı 3 tın kiraz yurt dışına gönderiliyor. Uçak kargolarla yapılan ihracatlar hariç. Çin ihracatımızda yavaş yavaş başladı. İç piyasada kiraz fiyatlarımız 10 lira ile 25 lira arasında değişiyor. Kiraz hasadı Haziran ayının 15’ine kadar devam eder” dedi.
İHRACAT AMAÇLI KAYISIYA YÖNELENLER VAR
Kiraz üreticilerin bazılarının kayısıya yöneldiğini belirten Kocagöbek, “Kirazın ekim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı bazı üreticiler kayısıya yöneldi. Tabi bu ihracat beklentisiyle yapılıyor. Eğer ihracat beklentisi gerçekleşmezse ihracatçı alamazsa kayısından vazgeçer” diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK
Yorumlar
Kalan Karakter: