Yeni haftanın gündeminde;
▪ 09 Kasım Pazartesi Almanya; Dış Ticaret Dengesi ve Cari İşlemler Dengesi
▪ 10 Kasım Salı Türkiye ve İngiltere; İşsizlik Oranı, Çin; Enflasyon, Japonya; Cari İşlemler Dengesi
▪ 11 Kasım Çarşamba Türkiye; Cari İşlemler Dengesi, İngiltere; Ticaret Dengesi, Büyüme ve Sanayi Üretimi
▪ 12 Kasım Perşembe ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları, TÜFE ve Hazine Bütçe Dengesi Almanya; TÜFE, Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi Japonya; ÜFE
▪ 13 Kasım Cuma Türkiye; Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar ve TCMB Beklenti Anketi ABD; ÜFE ve Michigan Tüketici Güven Endeksi
-Küresel borsalarda ABD seçim belirsizliğinin sona ermesi ardından, önümüzdeki hafta teşvik paketleri ve koronavirüs vakalarının ekonomilere olan etkisi izlenecek. Teşvik paketlerinin devam etmesi ile artan likidite ve düşük faiz ortamı borsalarda risk iştahının artmasını sağlayabilir. Kovid-19 artan vaka sayıları nedeniyle kısıtlamaların daha da genişlemesi olasılığı da piyasaların takibinde olmaya devam edecek.
-Yeni haftada yurtiçinde ise makro ekonomik veri bağlamında Salı günü açıklanacak olan İşsizlik verileri, Çarşamba günü Cari İşlemler Dengesi, Cuma günü ise Sanayi Üretimi ve TCMB Beklenti Anketi sonuçları piyasaların takibinde olacak. Eylül ayı cari işlemler dengesi piyasa beklentisi 2,52mlr USD cari işlemler açığı gerçekleşmesi yönünde 2020 yılı beklentisi ise 34,25mlr USD açık. Öte yandan Borsa İstanbul'da 3Ç20 dönemine ilişkin konsolide bilançoların son gönderme tarihi olan bugün Anadolu Grubu Holding, BİM, Doğuş Otomotiv, Koza Grubu, Pegasus Vakıfbank ve Vestel’in finansalları açıklanacak.
Geçtiğimiz Hafta Ne Oldu?
- Yılın finansal piyasalar açısından en kritik haftalarından birini geride bıraktık. Küresel çapta artan koronavirüs vakaları ve artan kısıtlamalar, ABD seçimleri, Fed toplantısı ve ABD’den gelen istihdam verileri piyasaların odağındaydı. Küresel piyasalar haftanın ilk işlem günü Avrupa ve ABD’den olumlu gelen Ekim ayı İmalat verilerinin etkisiyle haftaya iyimser başladı. ABD'de Pazartesi günü açıklanan verilere göre, ISM İmalat Endeksi, Ekim’de bir önceki aya kıyasla 3,9 puan artarak 59,3'e yükseldi ve beklentileri geride bıraktı. Kasım 2018'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşan veriye ilişkin piyasa beklentisi, 55,8’di. Çarşamba günü Haftanın önemli verilerinden ADP Tarım Dışı İstihdam verisi açıklandı; veri, Ekim ayında beklentilerin altında kalarak 365 bin oldu. Küresel piyasalar seçim sonuçlarının açıklanmaya başladığı süreçte beklendiği gibi dalgalı seyretti ancak genel anlamda seçimi pozitif algıladı. Piyasalar; Biden’ın başkanlığı ve Cumhuriyetçilerin Senatoyu kazanacağı senaryosunu fiyatladı. Perşembe günü gelen Haftalık işsizlik başvuruları verisi ise 751 bine geriledi. Beklentilerin üzerinde seyreden verinin, 732 bin olması tahmin ediliyordu. Fed, beklentilere paralel olarak federal fonlama faizlerinde değişikliğe gitmeyerek %0-0,25 hedef bandında bıraktı. Fed varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Powell, son zamanlardaki koronavirüs vakalarındaki artışın endişe verici olduğunu belirtti. İngiltere Merkez Bankası ise politika faizini sabit tutarken varlık alım programını 745mlr GBP’undan 895mlr GBP’una çıkardı. Beklenti bankanın politika faizini %0,1 düzeyinde tutacağı, varlık alım programını ise 845mlr GBP’una çıkaracağı yönündeydi. Bankanın açıklamasında salgının İngiltere ekonomisini 4. çeyrekte daralmaya iteceği belirtildi. 2020'nin tamamında daralmanın %11 olacağını öngörüldü.
- Borsa İstanbul küresel piyasalardaki olumlu hava eşliğinde yükseldi. TCMB haftaya yeni bir sıkılaşma adımıyla başladı. 03.11.2020’den itibaren TCMB bünyesinde Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri sıfırlandı. Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Ekim'de bir önceki aya göre %7,26 düşüşle 66,1 değerini aldı. Böylelikle endekste 6 ayın en düşük seviyesi kaydedildi. İstanbul Sanayi Odası-Markit İmalat PMI Ekim ayı sonuçları açıklandı. Endeks Ekim ayında 53,9 gerçekleşerek 5. ayında da 50'nin üzerindeki seyrini korumuş oldu. Endeks Eylül'de 52,8 olarak gerçekleşmişti. Salı günü TCMB sıkılaştırma hamlelerine devam etti; haftalık swap işlemlerinde kullanılan TL faizini %11,75'ten %13,25'e yükseltti. TÜİK'nun açıkladığı enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi beklentilere paralel Ekim'de bir önceki aya göre %2,13, yıllık olarak ise %11,89 artış kaydetti. Asıl sürpriz ÜFE tarafında gerçekleşti; Ekim'de Üretici Fiyatlarında hızlı bir artış yaşandı. Ekim'de yıllık bazda Üretici Fiyat Endeksi %18,2 ile beklentileri aşarak 13 ayın en yüksek enflasyonuna işaret etti. Ekim'de Üretici Fiyat Endeksi bir önceki aya göre ise %3,55 yükseliş gösterdi. Üretici fiyatlarındaki bu yükseliş önümüzdeki aylarda tüketici fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskının artması anlamına geliyor. TCMB’nın TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasının ardından yayınladığı Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre yıllık enflasyonun, gıda ve temel mal gruplarında arttığı, enerji grubunda gerilediği, hizmet grubunda ise yataya yakın seyrettiği vurgulandı. Reel Efektif Döviz Kuru ise Ekim'de 60,66 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.
BIST-100 HAFTALIK TEKNİK GÖRÜNÜM
BIST100 endeksi haftalık bazda %7,10 oranında yükselişle ile Cuma günkü işlemleri 1.191 puandan tamamladı. Geçtiğimiz haftayı pozitif görünümlü geçiren endeksin, haftalık hareket bandı 1.117-1.192 aralığında gerçekleşti. Endekste bir önceki hafta 200 günlük AO’sına yakın olan 1.102’nin test edilmesinin ile başlayan tepki alımları, geçtiğimiz hafta güçlenerek devam etti. Hafta genelinde artan alımlarla 22 ve 50 günlük AO’ların geçilmesi ardından pozitif seyrin arttığını izledik. Yeni haftada 5 ve 22 günlük AO’ların kesiştiği 1.170 seviyesi, yükselen trendin devam etmesi için önemli. Haftalık bazda bu seviye altına geri çekilme olmadığı sürece pozitif görünümün etkisi 1.205 ve 21 Ekim zirvesi olan 1.222 hedefli devam edebilir. Özetle endekste 1.170-1.205 bandı dışındaki olası hareketlerin trend yönünde belirleyici olacağını düşünmekteyiz. Aşağı yönde 1.170 altında önemli destekler ise 50 günlük AO’sı 1.155 ve 100 günlük AO’sı 1.140’da bulunmaktadır. Endeksin kısa vadeli göstergeleri alım bölgelerine doğru hareket etmektedir. Orta vadeli teknik göstergesi MACD geçtiğimiz hafta gelen alımların etkisi ile Cuma günü alım konumuna yaklaştı. Endeks dolar bazında haftalık olarak %4,51 oranında artı ile 1,39 centten haftayı tamamladı. Dolar/TL kurundaki yükselişin etkisi ile endeksin dolar bazındaki getirisi düşük kaldı. Haftalık bazda 1,40 ve 1,45 cent dirençleri, 1,32 cent önemli destek noktasını oluşturmaktadır.
HAFTALIK TEKNİK TAKİP LİSTESİ (09 KASIM -13 KASIM 2020) (Piramit Menkul)
1-)ASELS: Son iki haftadır hareket bandının daraldığı hissede Cuma günkü işlemler 17,46’dan kapatıldı. Ekim ayında tarihi zirvenin 19,27’ye taşınmasının ardından son bir aylık işlemlerde alçalan trendin eksisinde bulunmaktadır. Hissede 5 haftalık AO noktası 17,50 üzerine yerleşme olması halinde alçalan trendin etkisinden çıkılabilir ve haftalık baza 18,10 ve 18,50 ilk hedef dirençler olarak gündeme gelebilir. Bu dirençler üzerinde olası hareketlerde ise tarihi zirve hedefe girebilir. Aşağı yönde gerilemelerde ise 17,05 stop loss olarak izlenebilir.
2-) CCOLA: Geçtiğimiz hafta içinde 45,00-52,40 bandında hareket eden hisse Cuma gününü 51,65’den kapattı. Hissede yukarı yönde artan ivme ile yeni haftada tarihi zirvesi 55,15 hedeflenebilir. Tren yönünde önemli konumda olan 55,15’in geçilmesi halinde ise haftalık bazda 57,00 ve 58,50 yeni hedef dirençler olarak gündem gelebilir. Haftalık bazda 50,50 stop- loss olarak alınabilir.
3-)ECILC: Geçtiğimiz hafta 6,53’de destek bulmasının ardından yönünü yukarı çeviren hisse yükselen trendin etkisine girdi. Orta vadeli yükselen kanalda hareket eden hissede 7,30 üzerine yerleşme olması halinde tarihi zirve 7,74 hedeflenebilir. Bu seviye üzerinde ise 8,00-8,15 bandı hedef bölge olabilir. Aşağı yönde ise 6,92 stop-loss olarak izlenebilir.
4-)IPEKE: : Geçtiğimiz hafta içinde 10,85-11,82 bandında hareket eden hisse Cuma gününü 11,74’den kapattı. Temmuz ayında 13,69’un geçilememesi ile başlayan düşüş trendinin etkisi son iki haftadır 10,80 civarından destek bulmaktadır. Yeni haftada 5 haftalık AO’sı 11,75 önemli direnç konumunda olup desteğe dönüşmesi halinde ise yukarı yönde hareket başlayabilir. Hissede haftalık bazda 11,40 stop-loss üzerinde kalınması halinde 12,05 ve 12,35 ilk hedef dirençler olarak gündeme gelebilir.
5-)KAREL: Son iki haftadır gelen satışların 16,20 yakınlarında karşılanmasının ardından hisse, toparlanma çabasına geçirdi. Hissede 5 haftalık AO’sı 17,80’nin geçilmesi halinde yeni bir yükselen trendin etkisine girebilir. Bu seviye üzerine yerleşme olması halinde 18,50-19,00 seviyeleri haftalık bazda hedef dirençler olarak izlenebilir. Haftalık bazda stop-loss olarak ise 17,00 izlenebilir.
6-)POLHO: Geçtiğimiz hafta içinde 3,62-3,99 bandında hareket eden hisse Cuma gününü pozitif görünümlü olarak 3,86’dan kapattı. Geçtiğimiz hafta alçalan trendini kırma çabasına giren hissede yeni haftada, 5 haftalık AO’nın da 3,97 önemli direnç konumundadır. Olası yükselişlerde bu direncin geçilmesi halinde 4,10, 4,20 ve 4,33 haftalık bazda hedef dirençler olarak izlenebilir. Aşağı yönde hareketlerde ise stop-loss olarak ise 3,72 izlenebilir.
7-)PRKME: Geçtiğimiz haftayı 5,25 seviyesinden pozitif görünümlü kapattı. Hissede haftalık hareket bandı ise 5,43-5,29 aralığında gerçekleşti. Orta vadeli yükselen kanalda hareket eden hissede kısa vadeli teknik yön yeniden yukarı döndü. Yeni haftada 5 haftalık AO’sı 5,08 üzerinde güç kazanılması halinde yükseliş trendi başlayabilir 5,30 ve 5,40 dirençleri hedefe girebilir. Olası gerilemelerde ise 5,08 stop loss olarak izlenebilir.
8-)SOKM: Haftayı toparlanma çabasında geçiren hisse Cuma gününü 11,83’den kapattı. Son iki haftalık işlemlerde 11,14’de destek bulan hissede 12,00 (5 haftalık AO) güçlü direnç konumdadır. Hissenin 12,00 direncini kırması halinde yükseliş ivme kazanabilir ve haftalık bazda 12,30, 12,60 ve 13,00 dirençleri gündeme gelebilir. Haftalık bazda stop-loss olarak ise 11,40 izlenebilir.
9-)TTKOM: Geçtiğimiz hafta 6,43-6,93 bandında hareket ettikten sonra haftayı 6,79’dan kapattı. Orta vadeli alçalan kanalın alt bandında destek bulması ile toparlanma çabasına girdi. Yeni haftada 5 haftalık AO’sı 6,93’ün desteğe dönüşmesi halinde, yukarı yönde hareket başlayabilir. Bu seviyenin geçilmesi halinde 7,25 ve 7,40 dirençleri gündeme gelebilir. Haftalık bazda stop-loss olarak ise 6,60 izlenebilir.
Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: