Dünya yatak sektörü 20 milyar dolar büyüklüğündeyken iç pazarda yatak üreticileri 60 bin dolar ile 60 milyon dolar arasında değişkenlik gösteren yatırımlarla sektördeki rekabeti canlı tutuyor. AR-GE kanadındaki verimliliğin tüm operasyonel süreçlere yansıdığı sektörde hızla değişen tüketici beklentilerine uyarlanmak son derece önemli. Peki, gelişmiş inovasyonel dinamikler markalar arası rekabette öne geçmenin altın anahtarıyken, yeni nesil veya geleneksel yaklaşımlar satın alma tercihlerini nasıl etkiliyor?
20 milyar dolarlık dünya yatak pazarında hızla değişen tüketici tercihlerine uyarlanmak ve rekabette öne geçmek üzere operasyonel bazda nokta atışları şirketler için son derece önemli. ABD, Çin ve Brezilya yatak üretiminde dünyada ilk üçteyken yıl bazında yaklaşık 4 milyon adet satış rakamı ve bugün 1 milyar dolarlık hacimle pazarın önemli aktörleri arasında yer alan Türkiye, tüketici beklentilerini karşılamak yönünde son derece hızlı hareket ediyor. Türkiye yatak pazarının en önemli temsilcilerinden Bambi Yatak, son olarak tüm üreticilere katma değer sağlayacak bir aksiyon alarak “Türkiye Yatak Markaları İmaj Araştırması” gerçekleştirdi ve Türkiye yatak pazarının tüketici nezdindeki nabzını ölçtü. Yatak sektörüne ilişkin rasyonel çıktılar sağlayan araştırma; satın alma dinamikleri, verimli iletişim kanalları, tüketici alışkanlıkları, reklam etkinliği, cinsiyetler arası dağılım gibi pek çok bilinmeyene ışık tuttu. İşte bazı bilinmeyenler…
Orta sert yatak seviyoruz, anti bakteriyele “hayır” demiyoruz!
Araştırma çıktılarına göre tüketici tercihlerinde erkeklerde yüzde 91, kadınlarda yüzde 92,3 ile ortopedik özellikli yataklar ön plana çıkarken anti bakteriyel özellikli yataklar kadınlarda yüzde 69,9 erkeklerde yüzde 91’le ikinci sırayı aldı. Uyku saatleri ve cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki gözlenmeyen ve günlük ortalama 6-8 saatini uykuda geçiren Türk halkının yüzde 18,3 oranında orta sertlikte yatakları tercih ettiği belirlendi. Çift taraflı kullanım, koku tutmama özelliği, estetik görünüm, organik ve özellikli kumaş gibi nitelikler ise tercihlerde ortalama düzeylerde kaldı. Araştırma sonucunda ‘sert yataklar’ yüzde 3,3 ile son sırada yer aldı.
Fiyat önemli!
Çift kişilik yatak alımında ideal fiyat 47,9 ile 2,000-3,499 TL bandındayken her yüz kişiden 66,1’i satış fiyatını 749 TL ve altı tutan markaları güvenli bulmadığını, her yüz kişiden 56,2’si ise 6,500 ve üzeri olan fiyatları rasyonel bulmadığını ifade etti.
Uzmanlık algısı yaratmak şart!
Tüketici tercihlerinde yatak konusunda uzmanlık algısı yüzde 36,2 ile birinci sırada yer aldı ve yüzde 22 ile tercihte etkili olan ithal markalar uzmanlığın ardından geldi. Yerlilik ise yüzde 11 ile tercihlerde ortalama bir etken olarak ölçüldü.
TV reklamları tercihlere yön veriyor!
Tüketici, cinsiyet farkı olmaksızın satın alma aşamasında markaların mağazalarından bilgi almayı tercih ederken, TV ve internet reklamlarının bilgi edinme noktasında tercih edilmediği saptandı. Buna rağmen TV reklamlarının marka bilinirliği ve aksiyon çağrısı açısından hâlihazırdaki en etkin mecra olduğu ölçümlendi.
Hibya Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: