Varlık fiyatları haftaya iyimser bir başlangıç yaparken pozitif havanın dünkü yükselişlerin ardından ivme kaybetse de etkisini sürdürdüğünü görüyoruz. Her ne kadar güçlü bir fiyat hareketi görmemizi gerektirecek tetikleyici bir unsurdan söz etmek zor olsa da mali teşvik beklentilerinin korunması ve risklerin limitli olması piyasaların ılımlı bir zeminde hareket etmesini kolaylaştırıyor. Günün en önemli konu başlığını ise IMF’nin bugün açıklaması beklenen makroekonomik tahminleri oluşturuyor. Mevcut durumda IMF’nin 2020 yılı beklentisi -%4,9 oranında bir daralmaya işaret ediyor. Bu tahminde sınırlı da olsa yukarı yönlü bir revizyon görme ihtimalimiz var. Ancak 2020 tahmininden ziyade 2021 tahminin daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Öyle ki bu tahminde yapılacak revizyonlar korona virüste ikinci dalga endişesinin küresel büyüme üzerinde ne derece risk yarattığına dair piyasalara fikir verecektir.
BEKLENTİLERİMİZ
Borsa İstanbul’da iyimserlik güç kazanıyor. Doğu Akdeniz’de sorunların göreceli olarak hafiflemesi ve Azerbaycan-Ermenistan geriliminin ilk etapta yarattığı baskının azalmasının yanında USD/TL’nin geride bıraktığımız haftada gördüğü zirve seviyelerin altında işlem görmesi Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareket etme eğiliminin korunmasını sağlıyor. Teknik açıdan baktığımızda da endekste daha yüksek seviyelere kapının açık olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bu noktada uzun süredir hedef olarak gösterdiğimiz 1180 puan seviyesinin üzerini test etmeye başladık. Bu seviyenin üzerinde yapılacak kapanışlar 1205 seviyesini sonraki hedef haline dönüştürecektir.
EUR/USD güç topluyor. Gecikiyor olsa da ABD’de teşvik paketi beklentilerinin korunuyor oluşu risk iştahını canlı tutarken EUR/USD’de yukarı yönlü denemelerin sürmesini sağlıyor. Kaldı ki anket sonuçlarının ABD’de başkanlık seçimini Biden’ın kazanma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermesi de paritenin değer kazanmasını kolaylaştıran bir zemin yaratıyor. Tüm bunlara teknik açıdan yükselişin önünde ciddi bir engelin bulunmaması da eklenince 1,1800’in üzerinin test edilmeye devam ettiğini görüyoruz. Uzun süredir dikkat çektiğimiz gibi 1,1870 seviyesine doğru yönelimin önünde önemli bir engel görmüyoruz. Ancak daha güçlü bir değer kazanımı için daha fazla katalizör gerekebilir.
TL baskıdan sıyrılmaya çalışıyor. Küresel risk iştahının güçlü olması TL’yi dolar karşısındaki kayıplarını azaltmaya yöneltirken 7,90’ın altının test edildiğini görüyoruz. Diğer taraftan son dönemde TL’deki değer kaybına karşı sıkılaştırma adımları atan Merkez Bankası ise TL cinsi zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarını, kredi büyümesi koşulu aranmaksızın 200 baz puan artırırken döviz cinsi zorunlu karşılıklarda komisyonu yarı yarıya düşürdü. Küresel risk iştahının destekleyici zeminde kalmasının yanında TCMB’nin önümüzdeki günlerde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini daha da yukarı çekmesi halinde bunun TL’nin kırılganlığını da azaltmasını bekleriz. Teknik açıdan ise 7,90’ın altında kalınmasının TL lehine hareket alanını genişleteceğini düşünüyoruz.
Ons altın direnç bölgesinde zorlanıyor. Dolardaki geri çekilmenin desteğini arkasına alarak son birkaç işlem gününde oldukça güçlü bir performans sergileyen altının ons fiyatı ilk direnç olarak gördüğümüz 1935 dolar seviyesine yaklaştıkça ivme kaybetti. İlk denemede bu direncin aşılamamasını oldukça anlaşılabilir bir durum olarak değerlendiriyoruz. Bu noktada özellikle 1920 dolardan çok fazla uzaklaşılmadıkça yukarı yönlü denemelerin devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Aşağıda ise 1900 ve 1886 destek noktaları olarak takip edilebilir.
Ünlü CO
Hibya Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: