Tarımın önemli kentlerinden Manisa’da üretim başladı. Domates fideleri Doğu ve Güneydoğu’dan gelen tarım işçilerinin mücadelesiyle toprakla buluşmaya başladı. Üretim temmuz ayına kadar devam edecek, ardından hasat başlayacak. Sofralık, salçalık ve kurutmalık olarak hasat edilecek olan binlerce ton domates hem yurt içinde tüketilecek, hem de yurt dışına ihraç edilecek. Çiftçinin en büyük korkusu ise domatesin baş belası olan tuta hastalığı. Domates üreticilerden Şehzadeler Ziraat Odası üyesi Erdem Gezek, “Sabah bir geliyorsun tarlan kararmış, öyle bir hastalık var burada da. Hastalık olmazsa, güzel bakarsan verim güzel bekliyoruz” dedi.
Domates üretiminde Türkiye’nin önemli illeri arasında yer alan Manisa’da üretim sezonu başladı. Domates fideleri tarım işçileri tarafından toprakla buluşuyor. Her mevsim sofraların değişilmez lezzetleri arasında yer alan domates için Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Hacıhaliller Mahallesi’nde yoğun mesaiye başladı. Hacıhaliller Mahallesi’nde 3 bin dönümlük alanda domates ekimi yapılıyor. Temmuz ayından itibaren hasat edilmeye başlanacak olan domatesler sofralık, salçalık ve kurutmalık olarak hem yurt içine, hem de yurt dışına gönderilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izin vermesiyle sokağa çıkma yasağından muaf olan ve Şanlıurfa, Diyarbakır ve Gaziantep gibi illerden gelen tarım işçilerinin üretim mesaisi de başladı. Eylül ayının sonuna kadar yatılı olarak Manisa’da çalışacaklar.
KISIM KISIM EKİLİYOR
Domates üreticilerden Şehzadeler Ziraat Odası üyesi Erdem Gezek, “Domates ekimleri başladı. Kısım kısım ekiyoruz. Ekimler 10 gün falan sürüyor. Çeşitli domatesler ekiliyor. Daha sonra işçiliğini yapacağız. Temmuz sonu gibi başlıyoruz toplamaya, Ağustos sonuna kadar de devam ediyor. İşçilerimiz yatılı olarak geliyor. Domateslerimizi hasat zamanında bir kısmını makinelerle bir kısmı ise işçilerle topluyoruz” dedi.
ÜRÜN FAZLA OLUNCA DAHA UCUZA ALDILAR FABRİKALAR
Geçen domates ekiminin fazla olduğunu belirten Gezek, “Biz taahhütlü ekiyoruz. Fabrikaya gidiyoruz taahhüdünü yaptırıyoruz. Diyorum ki sana 1-2 bin ton mal teslim edeceğim. Fazlalık gelirse, piyasa güzel olursa piyasaya da veriyoruz. Geçen yıl çok ekim olduğu için çok arkadaş mağdur oldu. Bizde mağdur olduk. Ürün fazla olunca daha ucuza aldılar fabrikalar” diye konuştu.
TUTA HASTALIĞI DOMATESİN BAŞ BELASI
İnsanlar nasıl koronavirüsten zarar görüyorsa domatesin baş belası olarak bilinen Tuta hastalığının üreticiyi çok mağdur ettiğini vurgulayan Gezek, “Sabah bir geliyorsun tarlan kararmış, öyle bir hastalık var burada da. Hastalık olmazsa, güzel bakarsan verim güzel bekliyoruz. Bize izin verildi, Eylül ayına kadar arazideyiz. Biz sanayiye salçalık ve kurutmalık domates ekiyoruz” dedi.
BÖLGEDE 3-4 BİN DÖNÜMDE DOMATES EKİMİ YAPILIYOR
Şehzadeler Muhtarlar Derneği Başkanı ve Hacıhaliller Mahallesi Muhtarı Şeref Ocaklıgil ise, “İşçilerimiz genelde Doğu ve Güneydoğu’dan geliyorlar. Zor şartlar bu virüsün olduğu dönemlerde çalışıyorlar. Sayın Bakanımız dışarıdan gelen işçiler konusunda bize yardımcı olu. Bundan dolayı bir sıkıntı yok. Bu bölgede aşağı yukarı 3 bin-4 bin dönümlük alanda domates ekiliyor. Ekim süreci bittikten sonra Temmuz-Ağustos aylarında toplanmaya geçiliyor” diye konuştu.
ÜRETİCİYİ DESTEK İSTİYOR
Geçen yıl domateste yaşanan hastalıktan dolayı çiftçilerin mağdur olduğunu ifade eden Ocaklıgil, “Hastalık olmadığı sürece Cenabı Alla çiftçilerimize yardım eder. Mazot, gübre girdiler çok fazla. Devlet bu arada domatese biraz destek verse çok iyi olacak. Buğday olsun, üzüm olsun destek var, ama domateste öyle bir destek yok” dedi. CÜNEET HASÇELİK
Yorumlar
Kalan Karakter: