İşin mutfağında eğitim
Manisa Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde yer alan Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MOSTEM) öğrenciler için altın bir bilezik. MOSTEM “İş arayan değil, İş’te aranan toplumda saygın insan” sloganıyla öğrencileri geleceğe hazırlıyor. MOSTEM Okul Müdürü Mehmet Yiğitkanlı, “Öğrencileri mühendis gibi yetiştiriyoruz. Çünkü ülkemizdeki mesleki eğitimde birinci hedefimiz, mühendislerin de eskiden olduğu gibi meslek liselerinde yetişmesi. Çünkü işin mutfağına girip işi bilerek sanayide işbaşı yaptığında, sanayi o kişileri zaman kaybetmeden üretimin içine alıyor. Bizim teknikerlerimiz de öyle. Gerçek ürünlerle birlikte eğitim öğretim süreci yapıyoruz. Öğrenci buradan mezun olduğunda, sanayide işbaşı yaptığında hiç bocalamıyor. Artık tercih edilen noktada oluyor” diye konuştu.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MOSB) tarafından kurulan ve işletilen Manisa Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MOSTEM) öğrencilerini geleceğe hazırlıyor. “İş arayan değil, İş’te aranan toplumda saygın insan” sloganıyla öğrencilere bölgede yer alan sanayi kuruluşlarının mevcut ve gelecekteki işgücü ihtiyaç analizlerinin sonuçlarına göre belirlenmiş olan meslek dallarında eğitim-öğretim veriyor. Dijitalleşmeyi yakından takip eden okulda, sanayi ihtiyaçlarına paralel olarak eğitim yöntem ve teknikleri için değişen teknolojiye göre düzenleme yapılıyor. Türkiye’deki organize bölgeleri için örnek bir okul olan MOSTEM, öğrenciler için altın bilezik. Yılda ortalama 500 öğrenci mezun olurken, mezunlar sanayideki firmalarda işbaşı yapabiliyorlar. Okulda Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi programlarında Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Elektrik Elektronik Teknolojileri ve Makine Teknolojisi eğitimleri veriliyor.
DEĞİŞEN TEKNOLOJİYE GÖRE EĞİTİM
MOSTEM Okul Müdürü Mehmet Yiğitkanlı, “Okulumuz ile sanayi kuruluşlarımız arasındaki iletişimi ve işbirliğini güçlendirecek olan okul Danışma Kurulumuz ve komisyonlarımız ile faaliyetlerimiz etkin bir şekilde sürüyor. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında 51’i meslek, 67’si branş öğretmeni olmak üzere toplam 118 kişilik öğretmen kadromuz ile eğitim vermeye devam edilmiştir. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı itibariyle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde toplamda 1955 öğrencinin 383’ü Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri alanında, 401’i Elektrik Elektronik Teknolojisi alanında, 971’i Makine Teknolojisi / Makine ve Tasarım Teknolojisi alanında, 200’ü Metal Teknolojisi alanında eğitime devam etmektedir.” diye konuştu.
İŞLETMELERDE İŞBAŞI EĞİTİM
Yiğitkanlı, Endüstri 4.0 ile değişen mesleklere öğrencilerimizi hazırlayabilmek, sanayinin nitelikli eleman ihtiyacını en doğru şekilde karşılayabilmek için 21. yüzyıl becerileri ile entegre edilmiş bilimin, teknolojinin, mühendislik ve matematiğin iç içe geçtiği, tasarım odaklı düşünmeyi içeren STEM Eğitim Yaklaşımını 2016 yılından bu yana yeni eğitim yaklaşımı olarak belirlediklerini vurguladı. Yiğitkanlı, “Okulumuz öğrencileri 21.yüzyıl becerileri kapsamında; işletmelerde işbaşında eğitim yani eğitimin içinde üretim, üretim içinde eğitimi görerek, sloganımız olarak belirlediğimiz “İş arayan değil, İş’te Aranan Toplumda Saygın İnsan” temel amacımız yolunda gitmektedir. Öğrencilerimize özel meslek lisesi avantajlarını verdiğimiz kadar, öğrencimizin sosyalleşmesi ve kendini her alanda yetiştirebilmesi adına, “Beden Perküsyonu” “Her Öğrenciye Bir Enstrüman, Bir Spor Branşı” uygulamalarıyla, okulumuzun geniş kampüsünde bulunan spor salonu, halı saha ve spor alanları, amfi gibi alanlarımızda meslek becerilerinin haricinde sosyal alanda da birçok imkan sunmaktayız. Tabi tüm bunların yanı sıra kültürel anlamda kendini yetiştirmeye açık tüm öğrencilerimizle, kitap okuma etkinlikleri düzenlenmekte, her yerde öğrenme ve disiplinler arası yaklaşım uygulamalarımızla öğrencilerimize her açıdan öğrenmeyi göstermekteyiz. Mesleki eğitimin öncelikli olduğu kurumumuzda, rehberlik servisimiz öncülüğünde, üniversitede mühendislik okumak isteyen öğrencilerimizi “Mesleği Bilen Mühendis” yetiştirmeyi hedefleyerek yönlendirmekteyiz. Okulumuz bünyesinde bulunan öğretmen ve öğrencilerimizle yapılan projelerin verimli olmasından dolayı Avrupa Birliği akreditasyon sürecimizi de başlatarak daha aktif olmayı planlayıp, devam eden projelerimizle (örn: MEGDEP) okulumuzun her zaman bir adım önde olmasını hedeflemekteyiz.” diye konuştu.
UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMASI MICROSOFT TEAMS SİSTEMİ
Tüm dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle alışık olduğumuzun çok dışında bir eğitim öğretim dönemi yaşandığına dikkat çeken Yiğitkanlı, “MOSTEM Ailesi olarak bizler bu dönemi avantaja çevirebilecek şekilde planlamalar yaparak uygulamaya hazır hale getirdik. Bölgemizin imkanları doğrultusunda kurulan, uzaktan eğitim uygulaması Microsoft Teams Sistemi; başından beri başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Okulumuz kadrosundaki öğretmenlerimizle birlikte hazırladığımız yazılım olan devamsızlık bildirim sistemimizden öğrencilerin derslere katılım durumları velilere anında SMS yoluyla bildirilmektedir. Sistem üzerinden yapılan derslerin öğretmen ve öğrenci açısından ayrı ayrı katılım oranlarının, performanslarının, bağlantı kalitesinden süre kontrolüne kadar raporlarının takibi anlık olarak yapılabilmektedir. Aynı zamanda velilerimizle online olarak toplantılar düzenleyerek, velilerimizin ve öğrencilerimizin motivasyonlarının yüksek tutulması ve derslere aktif olarak katılmaları sağlanmaktadır. İmkansızlıklardan dolayı uzaktan eğitime katılamayan öğrencilerimize Manisa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri Derneği ve bazı bölge firmaları tarafından internetli tablet temin edilmiştir. Bu dönemde kadromuzun gelişime ve yeni durumlara uyum sağlayabilme özelliklerine sahip olması, uzaktan eğitime ve Hybrid eğitime çok hızlı ve başarılı bir şekilde adapte olmalarını sağlamıştır. Bunu yaparken tüm kadromuz daha fazla çalışarak kendilerini her zamankinden fazla geliştirerek eğitim ve öğretime gönül verdiklerini bir kere daha kanıtlamışlardır. Öğretmen ve öğrencilerimizin gösterdikleri teknoloji becerileri, öz disiplinli oluşları, eğitime karşı sevgi ve saygıları bu dönemi başarı ile geçirmemize büyük katkı sağlamıştır. Tüm katkılarından dolayı kadromuzda bulunan öğretmenlerimize ve hiçbir koşulda desteklerini esirgemeyen Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ne çok teşekkür ediyoruz” dedi.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR OKUL
Bu okulun Türkiye’ye örnek olduğunu kaydeden Yiğitkanlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Organize Sanayi Bölgeleri okul yaptıracağı zaman gelip bizim okulumuzu inceliyor. Öğrencileri mühendis gibi yetiştiriyoruz. Çünkü ülkemizdeki mesleki eğitimde birinci hedefimiz, mühendislerin de eskiden olduğu gibi meslek liselerinde yetişmesi. Çünkü işin mutfağına girip işi bilerek sanayide işbaşı yaptığında, sanayi o kişileri zaman kaybetmeden üretimin içine alıyor. Bizim teknikerlerimiz de öyle. Gerçek ürünlerle birlikte eğitim öğretim süreci yapıyoruz. Öğrenci buradan mezun olduğunda, sanayide işbaşı yaptığında hiç bocalamıyor. Artık tercih edilen noktada oluyor. Cumhurbaşkanımızın ve Sanayi Bakanımızın büyük önem verdiği Teknofest’e de hazırlanıyoruz. 3 proje ile katılacağız. MOSTEM’de fabrikaların ihtiyacını bilen bir kadro, ihtiyaca göre yetiştirilmiş ve bütün atölyelerini sanayiye açmış bir okul olarak hizmet veriyoruz. Buradan mezun olan öğrencimiz işsiz kalmıyor. Biz bu başarının en büyük ayağını işletmelerin bir ayağının okulda olmasını sağlayarak yaptık. Bu da Danışma Kurulumuzun desteğiyle oldu. Çocuklarımızı geleceğin mesleklerine hazırlıyoruz. Bölgemizin bize verdiği imkanları doğru planlayarak bu emeğin içinde oluyoruz.” CÜNEYT HASÇELİK
Yorumlar
Kalan Karakter: