Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen “Akademik Değerlendirme Toplantısı”, geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın yanı sıra üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Programda, akademik unvanları yükselen öğretim üyelerine belgeleri takdim edilirken, Senato tarafından Rektör Budak’a “Ege Üniversitesi Vefa Beratı” sunuldu.
Açılış konuşmasında Ege Üniversitesi ile arasında güçlü bir bağ bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Budak, göreve geldiği ilk günden itibaren kurumsal aidiyeti güçlendirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Üniversiteye hem öğrenci hem akademisyen olarak emek verdiğini vurgulayan Budak, “Toprağı kampüsümüz, iklimi araştırma kültürümüz, öğrencileri fidanlarımız, hocaları ise bu fidanları yeşerten çiftçiler olarak görüyorum. Bu sistemin her parçası bir araya gelmeden başarı olmaz. Tam da bu anlayışla ‘Huzurlu Üniversite, Mutlu Çalışanlar, Kaliteli Eğitim, Aydınlık Gelecek’ ilkesi doğrultusunda Yükseköğretimde Ege Modeli’ni hayata geçirdik” dedi.
Rektör Budak, üniversitenin son 8 yılda “ortak akıl” ile yönetildiğini vurgulayarak, tüm akademik birimlerin ziyaret edildiğini, sorunların yerinde tespit edildiğini ve çözüm odaklı projelerin geliştirildiğini söyledi. Eğitim-öğretimde kalite, araştırma üniversitesi hedefi, dijitalleşme ve uluslararasılaşma alanlarında somut ilerlemeler kaydedildiğini aktaran Budak, “İnandık, çok çalıştık ve başardık” ifadelerini kullandı.
“Her alanda akredite olmayı başardık”
2017’den itibaren başlatılan akreditasyon seferberliğinin üniversiteyi Türkiye’nin en fazla akredite programa sahip kurumu haline getirdiğini belirten Rektör Budak, YÖKAK’tan Kurumsal Tam Akreditasyon alan ilk devlet üniversitesinin Ege Üniversitesi olduğunu hatırlattı. Ziraat Fakültesinin Avrupa Mühendislik Programları Akreditasyonu (EUR-ACE) alma başarısı ve araştırmada İnsan Kaynakları Mükemmellik Ödülü gibi kazanımların da altını çizdi.
Bilgiye erişimde büyük sıçrama
Son yıllarda üniversite kütüphanesinin önemli bir dönüşüm geçirdiğini belirten Budak, elektronik kaynak sayısının 226 binden 7 milyona, toplam kaynak sayısının ise 8 milyona ulaştığını söyledi. Açık erişimli yayın destek programlarıyla akademik üretim teşvik edilirken, yıllık yayın sayısının da 1.644’e yükseldiğini ifade etti.
Proje ve patentlerde Türkiye liderliği
Ege Üniversitesinin TÜBİTAK proje başvuru ve kabul oranında son dört yıldır Türkiye birincisi olduğunu söyleyen Budak, AB projelerinde önemli artışlar sağlandığını, BAP bütçesinin 10 milyon TL’den 470 milyon TL’ye çıktığını aktardı. Üniversitenin patent tescil sayısının son yıllarda 30’a ulaştığını ve araştırma ekosisteminin güçlenmesiyle ulusal liderliği pekiştirdiğini belirtti.
“Öğrenci odaklı üniversiteyiz”
Öğrencilerin üniversitenin varlık sebebi olduğunu belirten Budak, topluluk sayısının 51’den 100’e yükseldiğini, üye sayısının ise 35 bine ulaştığını söyledi. Yeşil kampüs hedefleri doğrultusunda 100 bin metrekare olan yeşil alanın 600 bin metrekareye çıkarıldığını, Ege Üniversitesinin GreenMetric’te dünya sıralamasında 88’inci, Türkiye devlet üniversiteleri arasında ise 4’üncü olduğunu aktardı.
Uluslararasılaşmada büyük ivme
117 ülkeden 2 bin 638 uluslararası öğrencinin eğitim gördüğü üniversitede, Azerbaycan ve Özbekistan ile yürütülen ikili diploma programlarının başarıyla sürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Budak, “2018’e kadar uluslararası sıralamalarda yer almayan üniversitemiz, bugün tüm sıralama kuruluşlarında yer alan 6 üniversiteden biri oldu. Hedefimiz ilk 500” dedi.
Sağlık yatırımları büyüyor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde uzmanlık akreditasyonlarının 25 anabilim dalına ulaştığını, hastanenin A Plus seviyesine çıkarıldığını belirten Budak, Diş Hekimliği Fakültesinin yeni ameliyathanesiyle “Ege Üniversitesi Diş Hastanesi” unvanı aldığını söyledi. Üniversitenin sağlık temalı yapısının uluslararası platformlarda tescillendiğini de ifade etti.
Konuşmasının sonunda 8 yıllık başarıların “ortak bir emeğin ürünü” olduğunu vurgulayan Rektör Budak, “Ege Üniversitesi geleceğe hazırdır. İyi ki Egeliyiz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: