Salihli’nin kaliteli zeytinlerinden üretilen ödüllü zeytinyağları, ilçedeki ilgili kurumları coğrafi işaret tescili konusunda araştırma yapmaya yöneltti. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, Salihli Ticaret Borsası ve Salihli Ziraat Odası Başkanları, zeytinyağı üreticileriyle bir araya gelerek izlenecek yol hakkında fikir alışverişinde bulundu. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilçenin karakteristik ürünlerine ardı ardına aldığı coğrafi işaret tescilleri, yeni bir ürünü daha ön plana çıkardı. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, Salihli TSO Başkan Yardımcısı Günay Topkaya, zeytinyağı üreticileri ile bir araya gelerek, zeytinyağına coğrafi işaret alınması konusunda atılacak adımlar hakkında görüş alışverişinde bulundu. Kroisos Zeytincilik yetkilisi Hikmet Bacak, Pulathaneliler Gıda yetkilisi Semih Yetim, Akansel Zeytincilik yetkilisi Şengül Akansel, Özbal Zeytincilik’ten Rasim Paşa ve Sinan Akça’nın da katıldığı Salihli TSO’daki toplantıda, kalitesiyle isminden söz ettiren Salihli Zeytinyağı’nın tescil ettirilmesi konusunda fikir birliğine varıldı. Salihli Zeytinyağı’nda üst üste alınan uluslararası düzeydeki ödüllerin sayısının 18’e ulaştığı ve bunun tescil konusunda çok önemli bir avantaj olacağı konusunda görüş belirten katılımcılar, Salihli İlçe Tarım Müdürlüğü’nden gerekli bilgi ve belge desteği talep etme konusunda görüş belirtti. Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Oda olarak ilki 2007 yılında Salihli Kirazı ve Salihli Odun Köfte’ye olmak üzere, bu güne kadar Kula Leblebisi ve Gökeyüp Çömleği’nin de dahil olduğu 4 ürüne coğrafi işaret tescili alındığı bilgisini verdi. Sultaniye Üzüm Pekmezi konusundaki tescil başvurusunun da yakında sonuçlanmasını beklediklerini anlatan Yüksel, üzümden sonra en yaygın ikinci ürün haline gelen zeytin konusunda da harekete geçme zamanının geldiğinin altını çizdi. Salihli zeytininin üstün kalitesiyle aranan bir ürün haline geldiğini belirten oda başkanları ve zeytinyağı üreticileri, Salihli’de büyük parsellerde, bilinçli üreticiler tarafından üretilen zeytinlerin kalite olarak benzerlerinden çok üstün geldiği; Akhisar’da zeytin ağaçlarının ortalama yaşı 38 iken Salihli’de yaş ortalamasının 9 olduğu ve bunun da kaliteye olumlu yansıdığı görüşünü savundu. Salihli zeytininde Akhisar’a göre sulama oranının da daha yüksek olduğu ifade edildi. Toplantı sonunda, Salihli Zeytinyağı’na coğrafi işaret tescili başvurusu yapılması konusunda gerekli adımların bir an önce atılması konusunda ortak karar alındı.
Salihli Zeytinyağı İçin Coğrafi İşaret Tescili Gündemde
Kalitesiyle dikkat çeken ve uluslararası ödüller kazanan Salihli Zeytinyağı, coğrafi işaret tescili için hazırlık sürecine girdi. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası ve üreticiler bir araya gelerek tescil sürecini başlatma kararı aldı.
Yayınlanma :
12.03.2025 16:10
Güncelleme :
12.03.2025 16:10


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: