Merkez Bankası’nın açıkladığı Haziran ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verilerinde bir önceki aya göre dipten toparlanma etkilerinin artarak devam ettiği görülmektedir. RKGE, Haziran ayında 15,7 puan artış ile 92,6 seviyesine gelirken; mevsimsellikten arındırılmış RKGE ise 16,3 puan artış ile beraber 89,8 seviyesine yükselmiştir.
Bu dönemde imalat sanayi kapasite kullanım oranı, 3,4 puan artış ile %66 olurken; mevsimsellikten arındırılmış KKO ise %65,8 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Sanayi öncü göstergelerinde Nisan ayında görülen dibin ardından Mayıs ve sonrasında dipten dönüş etkilerini içerdiğini gözlemlemekteyiz. Pandemi döneminde karşılaştırmalı verilerin, ekonomilerin açılması süreci ile beraber önemli bir sıçrama gösterdiği görülmektedir. Bu da, güven endekslerine yansımıştır. Nitekim, Çin’de açıklanan ekonomik aktivite verileri, Avrupa ve ABD’den gelen son PMI verileri de iyimserliği artırmıştır. Bu sürecim devamlılığı ise mevcut toparlanma koşullarının sürdürülebilirliği ve bunun kalıcılığını etkileyebilecek negatif faktörlerin meydana gelmemesinden ileri gelmektedir. 2Ç20’nin hem yerel ekonomi, hem de küresel ekonomiler açısından önemli bir daralma geçireceği belli olduğundan, bundan sonraki süreçte toparlanmanın aşamaları açısından hem ekonomik normalleşmenin başarısı, hem de parasal ve mali teşviklerin etkisi izlenmek durumundadır. Firmaların gelir kaybına uğradıkları ve operasyon dışı kaldıkları bir dönem sonrasında, borç ve finansman koşullarının bozduğu dengenin düzeltilmesi ve işgücünün yerinde kalması anlamında ekonomiye dair alınan önlemler ve firma/sektör bazlı teşvikler önemli bir yer tutmaktadır.
Tera Menkul
Hibya Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: