Türk baharat ihracatçıları, 2024 yılına 2023 yılına göre %51'lik bir artışla başladı. Ocak-Şubat döneminde baharat ihracatı 56 milyon dolardan 86 milyon dolara yükseldi. Bu ihracatın 54 milyon dolarlık kısmını ise Egeli ihracatçılar gerçekleştirdi. Miktar bazında da ilk iki ayda ihracat %31 artarak 24 bin tona ulaştı.
Ege Bölgesi, Türkiye'nin baharat ihracatının merkez üssü. 2023 yılında Türkiye'nin 186 milyon dolarlık baharat ihracatının %64'ü Ege Bölgesi'nden gerçekleşti. Bu da 118 milyon dolarlık bir ihracat geliri anlamına geliyor.
Baharat ihracatını artırmak için iki Turquality Projesi yürütülüyor. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Akdeniz Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ortaklığında yürütülmesi planlanan "Turkish Herbal Tea" adlı Turquality Projesi Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandı. Bu proje ile 2023-2026 yılları arasında kekik, adaçayı, defne, biberiye, meyan kökü gibi ürünlerin ABD ve Almanya gibi hedef pazarlarda tanıtımı yapılarak ihracatta büyüme sağlanması hedefleniyor.
Hedef 1 milyar dolar ihracat
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, "Günümüzde yıllık 200 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan baharat ihracatımızı uzun vadede 1 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz." dedi.
Ürünlerdeki kalite sorunu üreticide çözülmeli
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Avrupa Birliği başta olmak üzere tüm dünyaya ihracatın devamlılığı için ürünlerdeki kalite sorununun çözümü hayati önem taşıdığını vurguladı. Tarakçıoğlu, "Ürünlerdeki kalite sorununun ortadan kaldırılması için Tarım Bakanlığı, ihracatçı ve üretici işbirliği yapmalı. Üretimden paketlemeye kadar tedarik zincirinin komple çözüme kavuşturulması lazım." dedi.