Zincir marketler kırtasiye ürünleri satmasın
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Bahattin Akyüz, bir aksilik olmazsa 6 Eylül’de okulların açılacağını ve pandemi nedeniyle zor durumda olan kırtasiyeci esnafın bir nebzede olsa rahatlayacağını söyledi. Okul zamanı geldiğinde AVM’lerin, zincir marketlerin kırtasiye malzemeleri satmaya başladığını ve büyük vurgun yaptığını kaydeden Akyüz, bu tür yerlerde kırtasiye ürünlerinin satılmaması için kanun çıkarılması gerektiğini açıkladı.
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Esnaf Odası (MESO) Başkanı Bahattin Akyüz, 2021-2022 eğitim öğretim sezonu öncesi kırtasiye ürünleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu, vatandaşları uyardı. Kırtasiye ürünlerinin kırtasiyeden alınması gerektiğini, market, AVM gibi yerlerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Akyüz, “Pandemi döneminde çocuklarımızın okullardaki cıvıl cıvıl hareketlerini çok özledik. İnşallah önümüzdeki haftalarda okullarımız açılır. Çocuklarımızın yine okullarda cıvıl cıvıl kuşlar gibi sesleri gelir. Her sene söylediğimiz gibi doğru malzemeyi, kaliteli malı mutlaka küçük esnaftan almalıyız. Çünkü dışarıdan gelen ithal mallarda sıkıntı olduğunu söylüyoruz. Bu kaleminden, silgisinden, çantasına, defterine kadar hepsi bizim esnafımızın işyerlerinde yerli olarak satılıyor. Türkiye’nin kendi malını satıyorlar. Burada bir sıkıntı var. Burada AVM’ler var, marketlerimiz var. Burada senede bir kere okul çağı geldiği zaman her tarafı kırtasiye ile dolduruyorlar. Hangi dönem olursa olsun mutlaka o döneme ait malzemelerle dolduruyorlar. Marketlerle ilgili çok büyük sıkıntılarımız var. Senede bir kere ucuz mal buluyorlar, kalitesiz mal buluyorlar satıyorlar. Bizim esnafımız pahalı satmıyor. Bizim esnafımız kaliteli mal satıyor, iyi mal satıyor. Esnafımızın Ahi Evran geleneklerine uygun olarak hareket ettiğini her zaman söylüyoruz. Fakat marketler nereden geldiği belli olmayan, merdiven altı çalışmalarla olsun, gerek ithal mallarla olsun, gerek kalitesiz mallarla olsun. bir kokulu kalemi, silgiyi aldığınızda çocuğunuzun sağlığı ile oynadığını mutlaka bilmelisiniz. Bizim bütün kırtasiyeci esnafımıza gidin bakın bir tane kalitesiz mal bulamazsınız. Esnafımız bir kere değil 365 gün dükkanını açıyor. Her gün mekanını açıyor. Her gün bu sektöre hizmet veriyor. Ama diğer AVM’ler senede bir kere okul zamanı bu vurgunu vuruyorlar” dedi.
FİRMALAR ESNAFA PAHALI MARKETLERE UCUZ SATARAK AYRIMCILIK YAPIYOR
Küçük esnaf bir firmadan ürünü pahalı almak durumunda kaldığını, marketlerin ise daha çok ürün aldıkları için aynı firmadan daha ucuza ürünü aldığına dikkat çeken Akyüz, bu ayrımcılığında ortadan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Kanunda bile ‘küçük esnafa destek verilsin’ ifadelerin yer aldığını belirten Akyüz, “Üretici firmalarda küçük esnafı kollasınlar. Ayrımcılık yapmasınlar. Eğer markete 7 lira veriyorsa gidip esnafa 8-9 liraya veriyorsa bu çok ayıp bir şeydir. Esnaf kendi işini yapıyor. Yeni bir kanun çıkıp uygulanması lazım. Çünkü biz bunlardan bıktık. Bugün kırtasiye, yarın zücaciye, sonra ayakkabı devam eder. Bu marketlerin şehir dışına çıkması için yıllardır mücadele veriyoruz. Biz karma odayız. Her meslek dalına hitap ediyoruz. Küçük esnafı devlette kollamıyor. Biz buradan sesleniyoruz. Manisalı milletvekillerimiz var, bizi duysunlar. Bizim tek amacımız esnaf sanatkarı kollayıp gözetlemektir. Feryadımız var. Marketlere gittim bütün reyonlarını kırtasiye malzemeleri ile doldurmuşlar. Böyle bir şey olmaz. Bunu senede bir kere koyuyorlar. Burada tüketiciye de görev düşüyor. Sen eğer çocuğunu düşünüyorsan birinci derecede kalitede ürünleri almak zorundasın. İleride keşke dememek için gerekeni yapalım. Aynı zamanda alışverişlerinizi yerel esnaftan yapılması noktasında kampanyalar düzenliyoruz. Biz esnafın başkanıyız, esnafın yanındayız” diye konuştu.
TSE MARKALI ÜRÜNLERİ TERCİH EDİN
Genellikle kırtasiye malzemelerinin görsellik açısından süslendiğine dikkat çeken Akyüz, “Güzel kokulu silgiler, güzel renkli kalemler, çantalarımız, beslenme çantalarımız, suluklarımız bunlara baktığımız zaman görselde çok güzel. Ama içi tehlike arz ettiğini, kanserojen madde arz ettiğini söyleyebilirim. Yani silgiyi elinizle tuttuğunuz zaman, çocuğunuz ağzınıza götürdüğü zaman en büyük tehlikelerden bir tanesi. Velilerimiz bunlara çok dikkat etsinler. Mutlaka ki garantili TSE ve CE yazan markalar tercih edilmelidir. Bakanlıklar tarafından denetlenmiş ve kullanıma uygun ürünler kullanılmalı. Ucuz etin suyu kara olur misali velilerimiz burada ucuz diye çocuklarımızı zehirlemesinler. İleride bunların geri dönüşü yok. bunun için öncelikle velilerimizi uyarmak istiyoruz kurum olarak, oda olarak. Merdiven altı üretimden mutlaka uzak dursunlar” diye konuştu.
ÇOCUKLARIMIZ BİZİM HER ŞEYİMİZ
Okul zamanlarında dükkanına kırtasiye malzemesi koymuş bu kişilerden değil, 12 ay boyunca bu işi yapan kırtasiye mağazalarından alışveriş yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Akyüz, “Buralardan alışveriş yapılmasını öneriyoruz. Çocuklarımız bizim her şeyimiz. Her şeyden önce çocuğumuz çok önemlidir, para ikinci planda. Yani bugün insanlar maddi kaynaklardan dolayı ucuz mala tenezzül edebilirler, ucuz mala kaçabilirler ama bunun sıkıntıları ileride Allah göstermesin çocuklarımıza herhangi bir kötü hastalık geldiğinde geri dönüşü yok, son pişmanlık fayda etmiyor” diye konuştu.
ÇİN MALLARINA DİKKAT
Velilerin Çin’den gelen mallara çok dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Akyüz, Çin’den üretilen malların kalitesiz olmasından dolayı insanların bunlara yöneldiğine vurgu yaptı. Akyüz, “Oyuncak oyuncakçıdan, kırtasiye kırtasiyeciden alınır” dedi.
ZİNCİR MARKETLERİNE KISITLAMA GETİRİLSİN
Kırtasiye esnaflarından Tolga Aksa, “Bahattin başkanımıza teşekkür ediyorum. Özellikle bizim gibi kırtasiye esnafı başta olmak üzere esnaflarımızın sorunların çok güzel bir şekilde dile getirdi. Pandemi nedeniyle 2 yıldır okullar kapalı. Bizim kırtasiye sektörümüz bu süre zarfında evlerine ekmek götüremedi. Bu konuda bizim isteğimiz devlet büyüklerimizden en azından şu okul döneminde kırtasiye malzemeleri satan zincir marketlerin bu satışlarına bir kısıtlama getirmesi. Bu sene zarfında bir kısıtlama gelsin ki önümüzdeki yıla bakalım. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz” diye konuştu. CÜNEYT HASÇELİK
Yorumlar
Kalan Karakter: