GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Tarımsal sulamadan kaynaklanan kirliliğin kanserde en önemli unsurlardan biri olduğunu dile getirerek, Gediz Havzası’ndan yaşanan kirlilikten havza çevresinde yaşayan insanlarda kanserlerin arttığını vurguladı.
İzmir Körfezi'ne akan Gediz Nehri'ndeki kirlilik kaynaklarını tespit eden ve çözüm önerilerini İzmir Havagazı Fabrikası'nda yaptığı basın açıklamasında paylaşan Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma (GEMA) Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, ileri atık su arıtma tesisleri kurularak Gediz Nehirdeki temizliğin artırılabileceğini söyledi. Küresel ısınma, kuraklık ve su kıtlığı nedeniyle tamamen kuruma noktasına gelen Marmara Gölü’nde su kalmadığını ve balıkların öldüğünü belirten Kilimcigöldelioğlu, Marmara Gölünün ve göldeki canlıların yaşamını sürdürebilmesi için 1 hafta içersinde Gördes Barajı’ndan su verilmesi gerektiğini dile getirdi.
TARIMSAL SULAMADAN KAYNAKLANAN KİRLİLİK KANSERİ ARTIYOR
Gediz Havzası çevre sorunları ve çözüm önerileri ile Demirköprü Barajı ve Gölmarmara Gölü'ndeki su kıtlığı konusunda açıklamalarda bulunan Kilimcigöldelioğlu, Gediz Havzası'nda yaşayan halkta kanser olaylarının gittikçe arttığına dikkat çekti. Tarımsal sulamadan kaynaklanan kirliliğin kanserde en önemli unsurlardan biri olduğunu dile getiren Kilimcigöldelioğlu, “Tarımsal sulamadan kaynaklanan kirliliğin kanserde en önemli unsurlardan birisidir. Gediz Havzası koruma eylem planı ve Gediz Nehri yatağı ıslahının acilen bitirilmesi ve bölgenin ağaçlandırılması gerekir. Nehir yatakları yerli ve yabancı turizme kazandırılması gerekir”dedi.
KURULAN HAVZA YÖNETİMLERİ AKTİF HALE GETİRİLMELİDİR
Gediz Nehri'ne paralel kanalizasyon kollektör hatları yapılmasını ve Menemen'de büyük bir arıtma tesisi kurulmasını her fırsatta dile getiren Kilimcigöldelioğlu, "Sanayi ve belediyeler için ortak ileri atık su arıtma tesisleri kurulmalı ve sanayi atıkları Gediz Nehri'ne dökülmemelidir. Gediz Nehri tertemiz ve berrak akmalıdır. Demirköprü Barajı'ndan Menemen'e kadar bölgemizde arıtma tesislerinin atık suları deşarj kanallarıyla Foça veya Maltepe'de yapılacak büyük bir arıtma tesisi ile sular arıtıldıktan sonra tarımsal sulamada kullanılmalıdır. Ergene Havzası'nda yapılan çalışmaların Gediz Havzası'nda da yapılması sağlanmalıdır. Gediz Havza Yönetim Kurulu'nun çalışmalarına Kütahya, Uşak, Manisa İzmir valileri, İzmir ve Manisa büyükşehir belediye başkanları, rektörler ve birçok kurum katılamıyor. En az yılda 2 kez toplantı yapılması ve kurumların toplantılara katılması sağlanmalıdır. Kurulan havza yönetimleri aktif hale getirilmelidir" dedi.
SU VERİLİRSE GÖLMARMARA YAŞAYACAK
Küresel ısınma, kuraklık ve su kıtlığı nedeniyle tamamen kuruma noktasına gelen Marmara Gölü’nde su kalmadığını ve balıkların öldüğünü belirten Kilimcigöldelioğlu, "Balıkları kuşlar yiyor. 1 hafta içinde su verilmezse tüm balıklar ölecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuyu biliyor. 1 milyon metreküp su verilmesi için Devlet Su İşleri'ne (DSİ) yazı yazmıştı. Olumsuz bir yanıt geldi. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) ile görüştüm. Yine DSİ aracılığıyla çalışmaları sürdürüyor. Birkaç gün içinde suyun bırakılmasının sağlanması hedefleniyor. Su verilirse Gölmarmara yaşayacak. Hepimiz bu suyun tükenmesinde sorumluyuz. Ortak aklın yürütülmesi gerekiyor. Ayın birinde dilekçe verildi, 20 gün geçti henüz sonuç alamadık."
GEDİZ'İN YAN KOLU OLAN ALAŞEHİR ÇAYI ATIK SULAR İLE SİYAH AKIYOR
Gediz Nehri'nin en kirli noktalarından biriside Alaşehir Çayı olduğunu belirten Kilimcigöldelioğlu, "Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Alaşehir ve Sarıgöl Belediyesi'nin arıtma tesislerinin inşaatları bitirilememiştir. Alaşehir'de 40'a yakın tarımsal işletmenin Salihli’de Kurulu olan fabrikaların bir kısmının evsel sanayi atıkları, Alaşehir ve Salihli'deki jeotermal tesislerinin atık suları Alaşehir Çayı'na ve Gediz Nehri'ne dökülmektedir. Alaşehir Belediyesi arıtma tesislerini faaliyete geçirmeli ve bu sorunun önüne geçmelidir. Gediz'in yan kolu olan Alaşehir Çayı atık sular ile siyah akıyor. Zaman zamanda Gediz Nehri Alaşehir Çayı köpükler içerisinde. Gediz kadar Büyük ve Küçük Menderes'te de sorun var. Yaşamsal kararları devlet iyi incelemeli üzerinde durmalıdır. Gediz Havzası yer altı sularının 4'üncü sınıf olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla yer altı sularının kirliliğinin önlenmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Havzada su kaynakları kısıtlı olduğundan özellikle kırsal alanlarda DSİ tarafından sondaj kuyuları açılmalı. Sondaj kurulan köylerde sulama kooperatifleri kurulmalıdır. Tarımda Gediz Nehri'nden ve Demirköprü Barajı'ndan yapılan salma sulama yerine kapalı sistemli ve damlama sulama uygulanması sağlanmalıdır" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: