Koronavirüs salgını kaynaklı endişeler, öncü merkez bankalarının likidite enjeksiyonları, hükümetlerin mali destek paketleri ve global ekonomiye ilişkin belirsizlikler güvenli limanlara yönelik talebe destek olurken, değerli madenler endeksi son 7 yılın zirvesine yöneldi. Koronavirüs salgınının yarattığı panik satışlarıyla 11.5 $’a kadar gerileyen gümüşün ons fiyatı bu hafta 22.8 $ seviyesini test ederek son 4 yılın zirvesine ulaştı. Nominal faizler ile enflasyon beklentileri işin içine girdikçe ve reel getiriler düştükçe değerli madenlere yönelik talep artarken, gümüşün ons fiyatı son bir ayda %30’a yakın değer kazandı. Riskli varlıklardan kaçış altın ve gümüşü aynı anda yükseltirken mart ayında 124 seviyesine çıkan altın gümüş rasyosu 86 seviyesine kadar geriledi.
Yatırımcılar altın ve gümüş arasında değerleme yaparken altın gümüş rasyosunu yakında takip ediyorlar. Eğer altın gümüşe göre daha popüler ise rasyo yukarı doğru hareket etmekteyken, rasyonun düşmesi gümüşe olan talebin arttığına yönelik bir işaret olarak kabul edilmektedir. Gümüş genellikle değerli madenler zayıflarken diğer değerli madenlerden daha hızlı değer kaybetme eğiliminde olurken,boğa piyasalarında ise daha hızlı bir şekilde değer kazanma sürecine girmektedir. Buradan hareketle gümüşün piyasadaki gelişmelere karşı hassas, dolayısıyla beta katsayısı yüksektir. Altın/Gümüş rasyosu yükseldikçe veya 50’nin üzerine çıktığı zaman gümüşün ucuz olduğu anlamına gelmekte ons altın fiyatlarındaki yükselişi gümüş fiyatlarındaki yükseliş takip etmektedir.
Gümüş sadece spekülatif değil endüstriyel talepten de destek buluyor. Hatta gümüş talebinin kayda değer bir bölümünün endüstriden geldiğini söylemek mümkün. Günümüzde global gümüş talebinin %60’a yakın kısmı endüstriden gelirken, geriye kalan kısmı mücevherat ve madeni para üretiminde kullanılıyor. Özellikle son yıllarda iklim konusundaki hassasiyet gümüşe olan talebe destek oluyor. Gelişmiş piyasa ülkelerinde yeşil ve çevreci yatırımlar öne çıkarken, güneş enerjisi sistemleri ve elektrikli araçlar gibi ürünlerde kullanılan gümüşe yönelik talep artmayı sürdürüyor. Gümüş iyi bir iletken olması sebebiyle normal ve elektrikli araçların bileşenlerinde tercih ediliyor. Elektrikli araç teknolojisi her ne kadar yeni olsa da insanlar bilinçlendikçe gerekli altyapı sağlandıkça otomobillerdeki dönüşüm de hızlanacaktır. Diğer taraftan takı, mücevherat, madeni paralar ve nükleer santrallerde de gümüş kullanılıyor.
Gümüşe yönelik vadeli işlem kontratları ons başına 22.80 $ seviyesine kadar yükseldi. Koronavirüs salgını döneminde en fazla altın ve gümüş madenleri zarar görürken, dünyadaki gümüş üretiminin yaklaşık %50’sini gerçekleştiren Meksika ve Peru’da üretimin aksaması fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı kuruyor. Diğer taraftan Çin ve ABD arasındaki gerilim global ticaret hacmine ilişkin endişeleri artırsa bile koronavirüs sonrasında ekonomik büyümenin gümüş fiyatlarını yukarı çekmesi, gümüşe olan talebi artırması beklenebilir. Çin gibi ülkelerden gelen toparlanma işaretleri ve endüstriyel üretimdeki artıştan destek bulmaya devam edecektir.
Faiz indirimi döngüleri ve küresel resesyon beklentileri sebebiyle değerli madenlere olan talebin devam edeceğini fiyatlar yükseliş trendiyken gümüşteki momentumun yüksek kalmasını beklemekteyiz. Geçtiğimiz aylarda yayınladığımız gümüş raporumuzda hedef fiyat olarak verdiğimiz 21 $ seviyesinin aşılması ve mevcut konjonktürün fiyatların artmaya devam edebileceğine işaret etmesiyle gümüşteki yükseliş beklentimizi koruyoruz. Altın/gümüş rasyosu bu seviyelerdeyken ve gümüşün diğer değerli madenlerden çok talep edilirken, piyasa hassasiyeti de dikkate alındığında orta vadede 25 $ seviyesi hedef fiyat olabilir. Olası geri çekilmelerde ise 21$ ve 18 $ seviyeleri takip edilebilir. Orta ve uzun vadeli fiyat tahminimizde gümüş fiyatlarının yavaşça artmasını öngörüyoruz. Bu artışta başlıca faktörler endüstriyel üretimdeki güçlü talep ve dolardaki zayıflamanın devam etmesi olacaktır. Reel faizlerin önümüzdeki süreçte düşük seviyelerde kalmasını, reel faizlerin global bazda düşük seyretmesinin ve likidite bolluğunun değerli madenlere olan talebe destek olmasını, gümüş fiyatlarının orta ve uzun vadede yükseliş trendini sürdürmesini beklemekteyiz.
Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: