Sultaniye çekirdeksiz üzüm hasadı başladı
Manisa’da dünyaca ünlü Sultaniye çekirdeksiz kuru üzüm hasadı başladı. Kadınlar tarafından toplanan üzümler başta Rusya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor. Bu yıl 250 bin ton sofralık yaş üzüm ihracatı hedeflenirken, yıllık bazda ihracat gelirinin de artması bekleniyor. En kaliteli üzümü yetiştirmek için çaba harcadıklarını dile getiren Alaşehir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Yıldırım, “Bu yıl ürünümüz geçen yıla göre daha kaliteli, bunun sebebi havaların sıcak gitmesi. Bugün hasadı yapacağız, bu ürünler paketlenip, soğuk hava deposunda hazırlanacak, dünyanın çeşitli ülkelerine gönderilecek” dedi.
Türkiye’nin üzüm ambarı Manisa’nın ünlü Sultaniye çekirdeksiz üzümünde hasat başladı. Kış aylarından bu yana bağlarda mesai harcayan üzüm üreticisi hasat sevinci yaşıyor. Sultaniye çekirdeksiz üzümde yapılan analiz çalışmalarıyla hasat tarihi belirlendi. Sultaniye çekirdeksiz yaş üzümün en çok üretildiği Alaşehir ilçesinde de sabahın erken saatlerinde hasat telaşı başladı. Üzüm kesen kadınlar gün doğmadan üzüm bağlarına gelip mesai yapıyor. Bin bir emekle kesilen üzümlerin en kaliteleri seçilerek ihracata hazırlandı.
DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNE GÖNDERİLİYOR
Başta Rusya ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine gönderilen Sultaniye çekirdeksiz üzüm Türkiye’ye büyük bir döviz girdisi sağlıyor. Geçtiğimiz 2020 yılında 172 bin 600 ton sofralık çekirdeksiz Sultani üzüm ihracatı yapılırken, Alaşehir Gümrük Müdürlüğünden 17 bin 619 tır ihracat için çıkış aldı. Öte yandan sadece Alaşehir’den 86 değişik ülkeye 332 bin ton tarımsal ürün ihracatı yapılırken, yapılan ihracatla yaklaşık 600 milyon dolarlık gelir elde edildiği öğrenildi. Bu yıl 250 bin ton sofralık yaş üzüm ihracatı hedeflenirken, yıllık bazda ihracat gelirinin de artması bekleniyor.
KALİTELİ ÜZÜMLER KADINLARIN ELLERİNDEN GEÇİYOR
Tarlada sultaniye çekirdeksiz üzüm hasadı yapan kadınlar da, geçimlerini üzüm keserek sağlıyor. Dünyanın birçok ülkesine gönderilen kaliteli üzümler kadınların ellerinden geçiyor. Üzüm üreticisi Yetiş Çiğdem, "Hasat ve ihracat sezonumuz başladı. Çiftçilerimiz çok heyecanlı. Fiyatların iyi olmasını ve emek harcadığımız sultaniye çekirdeksiz üzümümüzün kazandırmasını bekliyoruz. Tüm yıl boyunca hasada hazırlık için çalıştık” dedi.
İNŞALLAH ÜLKEMİZ İÇİN İYİ BİR İHRACAT YILI OLUR
En kaliteli üzümü yetiştirmek için çaba harcadıklarını dile getiren Alaşehir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yılmaz Yıldırım, “Bu yıl ürünümüz geçen yıla göre daha kaliteli, bunun sebebi havaların sıcak gitmesi. Bugün hasadı yapacağız, bu ürünler paketlenip, soğuk hava deposunda hazırlanacak, dünyanın çeşitli ülkelerine gönderilecek. Rusya, Avrupa ülkelerine ve bir miktar da Uzakdoğu ülkelerine gönderilecek. İnşallah ülkemiz için iyi bir ihracat yılı olur. Geçen sene 172 bin ton üzüm paketleyip gönderdik. İnşallah bu yıl hedefimiz 250 bin ton. Burada kesmiş olduğumuz üzümler 62 ülkeye ihraç edilmekte" diye konuştu. Alaşehir Ticaret Borsası Ziraat Mühendisi Süleyman Yüksel ise üzümün kaliteli olduğunu ancak yaşanan dolu, ardından da aşırı sıcakların rekolteyi etkilediğini ifade etti. FATİH AKOVA
Yorumlar
Kalan Karakter: