Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire Oda
binasında düzenlediği basın toplantısında hükümeti topa tuttu. Başkan Kaçire, Kurban öncesi 5 lira 40 kuruş
olan üzüm fiyatlarının Kurban Bayramı sonrasında 3 lira 70 kuruşa gerilemesine
tepki gösterdi. Konuşmasına 2005 yılından beri yapmış oldukları kampanyadan
başlayan Başkan Kaçire, “2005 yılından beri yapmış olduğumuz kampanyamızda çiftçimize açığa ürününüzü dökmeyin diyoruz ama döküyorlar. Tabi bunun
yanında çiftçimiz haklıdır. Çünkü
ürettiği ürünü muhakkak teslim etmesi lazım, ürünü satması lazım. Fakat tam bu
anda satışa girdiğimiz zaman üzüm 5 bin 400 Liradan işte 4 lira 50 kuruş derken
bugün 3 lira 70 kuruşa kadar üzüm gerilemiş durumda. Üretici olarak biz bunu anlayamıyoruz.”dedi.
“OK YAYDAN ÇIKIYOR”
Hükümetin yanlış bir politika izlediğini öne süren Kaçire, “Yıllardır artık bu üreticimiz bekledi. Fakat sabrı taşmak üzeredir. Gerçekten taşmak üzeredir. Üzüme yapmış olduğumuz masrafın içinden çıkmamız mümkün değil. Hatta ve hatta size en büyük tehlikeyi arz ediyorum ki hükümetimize de bunu duyuruyorum. Özellikle artık ok yaydan çıkıyor. Ve birçok üreticimiz yollara üzüm dökelim diyor. Bu etaptan sonrada bizlerden oda başkanlarından niye sahip çıkmadınız diye böyle bir talepte bulunmasınlar. Çünkü artık bizde bu işi koyvermek zorundayız.”diye konuştu.
“SADECE BİR FRENLEME VAZİFESİNİ GÖRDÜ”
Devletin ne yapması gerektiği konusunda önerilerde bulunan Kaçire, “Bakın geçen yıl biz dedik ki Toprak Mahsülleri Ofisini müdahil alım kurumu yaptıralım diye bakan beyimize gittik. Bakan bey özellikle diretti hayır dedi Tarım Krediler aldıracağız. Tarım Krediler bu işi daha güzel yapar. Alt yapısı var dedi. Biz yapamayacağını söyledik. Bayramdan önce Tarım Krediler girdi. Aynen bu seneki gibi. Alıyormuş almıyormuş. İşte bir takım işletmelerden üzüm alıyormuş gibi kendini gösterdi. Ve bayramdan sonra vermiş olduğumuz beyanattan dolayı Tarım krediler bu işi yapamayacak dedik. Bakan Bey duydu. Tarım Krediler Genel Müdürümüz buraya kadar geldi. Ve piyasa girdik. Girdiğimiz zaman birçok alım müdahale etmedi. Sadece bir frenleme vasıtasıyla vazifesini gördü. Aldığı üzümde öyledir. Bu sene yine okul üzüm projesine Tarım Kredilere bakanlığımız verdiği halde duyuyoruz ki işletmelerden sanki okul üzüm projesini temin edici gibi işletmelerden üzüm alıyor. Geçen gün duydum bir işletmeden üzüm 3 bin ton üzüm almış. Neymiş okulun açılışına yetişmeyecekmiş. Kardeşim biz Tarım Kredileri müdahil alım kurumu olaraktan devreye soktuk. Biz okul üzüm projesi temin etsin diye değil. Burada sayın bakanımızın ve hükümetimizin bir yanlışı ve ilgisizliği var.”ifadelerini kullandı.
“DEVLET TABAN FİYATINI ACİLEN AÇIKLAMALI
Üzümün stratejik bir ürün olduğunun altını çizen Kaçire, “ Manisa’mıza has bir üründür. Biz bundan milyon dolarlar devletimize katkı getiriyoruz. Yarın çıkıyorlar şu kadar üzüm ihracat ettik şu kadar döviz elde ettik şu kadar para kazandık. Devletimiz 500 Milyon dolarlardan bahsediyor. Ama sahibine gelince. Karadeniz Bölgsinde bir fındığın taban fiyatını hükümetimiz açıklayabiliyorsa fındıkta Karadeniz yöresine ait bir has ürünse bizimde Egemizin ait bir tane üzümü var. Bunun da acilen devlet taban fiyatını oluşturup açıklaması gerek. Veya lisanslı depoculuğu bir an önce devreye sokup bu çiftçimizi rahatlatması lazım.”ifadelerini kullandı.
“ÜZÜMCÜMÜZ 3-5 TANE KADERCİNİN ELİNE KALMIŞ”
Bugün çiftçinin kan ağlar durumda olduğunu kaydeden Başkan Kaçire, “ üzümcümüz 3-5 tane kadercinin eline kalmış. Piyasanın eline kalmış. Böyle bir başıboşluk olmaz. Biz devletimizi buradan uyarıyoruz. Milletvekillerimizi uyarıyoruz. Bakın bu milletimiz bir huylandığı an bunu kimse durduramaz kimse önüne geçemez. Biz üretmekle memleketimize yetiştirmekle gurur duyuyoruz. Ama devletimiz, hükümetimiz üreticilerimizle gurur duymuyor. Gerçekten çok acı bir konumdayız. Üzüm 4 liranın altına düştüğü zaman küflü zarardır. Tarladan toplamamak daha iyidir.”şeklinde konuştu.
“ÜZÜMÜ SOKAĞA DÖKERİZ”
Kaçire, Üzümün 3-5 tane kadercinin eline terk edilmesi halinde artık biz üzümü üretmekten vazgeçeriz veya sokağa dökeriz diyerek, “Artık bizde bu işin önünü alamayız. Biz devletimizi bakanlığımız uyarıyoruz. V bir an önce müdahele etmeleri lazım. Bugünkü çiftçinin durumu çok zor. Üreticilerimiz artık diyorki üzümlerimizi yollara döküp geçelim diyorlar. Biz bunu topladık hiç pahasını gitmektense yola döküp geçelim diyorlar. Böyle bir şey olduğu zamanda biz sorumlusu değiliz.”ifadelerine yer verdi.
“14 SENEDİR ÇİFTÇİ BEKLİYOR”
Yapılanmış bir tarım politikasının olmadığından yakınan Kaçire, “Biz bu hükümetten çok şey bekledik. 14 senedir bekliyoruz. 14 senedir acaba bir şeyler düzelir mi diye biz de bekliyoruz. Ama bakıyoruz ki her geçen gün geri doğru gidiyor. 2009 yılında biz bir kilo buğday ile bir mazot alırken şimdi 6,5 kilo üzüm ile bir kilo mazot alıyoruz. Geçen yıl ilaçlar yarı yarıya yüzde 50 farkettiği halde biz bu ilaçları alıp kullanmak zorundayız. Hele hele devletimizin önerdiği m organik tarım, iyi tarım uygulamasına geçin dediğinde biz hepimiz buna uyduk. Bir yıl içerisinde devletin dediği statüleri yerine getirdik. Avrupa’ya kendimizi rezil etmedik. Ama bir bakıyoruz ki arkadan hiçbir şey yok. Üretmeyen ülkeler yok olmaya mahkümdur. Biz üretmek istiyoruz ama devlette elini atması lazım. Bilhassa Manisa çiftçimiz çok sıkıntıda neyin nerede duracağı belli değil.” dedi.
“DEVLETTE YOK OLMAYA MAHKÛMDUR”
Kaçire, freni kopmuş bir kamyon gibi eğer bir gidersek nereye toslarız nereye çarparız bizde bilmiyoruz ifadelerini kullanarak, hükümetin bu soruna bir an önce çözüm bulması gerektiğini söyledi. Kaçire, “Tarım Krediler mi olacak Toprak Mahsulleri mi olacak bir an önce üzümdeki müdahil alım kurumunu devreye geçirmesi lazım. Geçen yıl söylediğimiz gibi bu iş Tarım Krediler ile olmuyor. Tarım Krediler bir yarı resmi bir kurum. Ticarethanedir. O ticaretine bakıyor. Bu politikalar ile çiftçi yok olmaya mahkumdur. Devlette yok olmaya mahkûmdur.” Diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: