Türkiye´nin sürekli yaz saati uygulamasına geçmesi neticesinde kış saatine geçilmemiş, saatler de geri alınmamıştı. Bugün ise bazı telefonlar (zaten yaz saati uygulamasında olmasına rağmen) yaz saati uygulamasına geçip, saati ileri alınca birçok kişi erken kalkmak zorunda kaldı.
Bakanlar Kurulu´nun aldığı, 7 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanan kararıyla, 30 Ekim´den itibaren, saatlerin 1 saat geri alınmasına son verilerek, yaz saati kalıcı hale getirilmişti. Böylece 1973´ten bu yana her yıl, Mart´ta 1 saat ileri alınan saatlerin, Ekim´de bir saat geri alınması uygulamasına son verilmiş zaman GMT+3 diliminde sabitlemiş olmuştu. Uygulama ile Türkiye´nin Ortadoğu ve bazı Afrika ülkeleriyle saat farkı ortadan kalkmış, Avrupa ülkeleriyle saat farkı 1 saatten 2 saate, İngiltere ile de 2 saatten, 3 saate çıkmıştı.
Kış saati uygulamasının kafaları karıştırmasıyla beraber "saatler ileri mi alınacak yoksa geri mi alınacak, şuan Türkiye´de saat kaçı gösteriyor, saatler ileri mi alındı" gibi sorular sorulmaya başlandı. Avrupa bu gece yarısı yaz saatine geçti ve saatler bir saat ileri alındı. Türkiye´nin Avrupa´yla arasındaki saat farkı da kalkmış oldu.
Saatin otomatik ağ üzerinden ayarlandığı pek çok elektronik cihaz saatleri otomatik olarak ileri aldı. Birçok insanın durumdan haberdar olmaması bugün kafa karışıklığına yol açabilir.
Ülkemizde kış saati uygulamasının kalkması pek çok şikayete neden olmuş ve Avrupa ile saat farkı açılmıştı.
YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Yaz saati uygulaması dünyanın bir çok Ülkesinde uygulanmakta olan çok büyük bir değişikliktir. Bu değişikliğin asıl amacı Güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu konusunda kazanım elde edebilmek için yapılır. Türkiye´de yaz saati uygulaması döneminde Ülkemizin ulusal saatini Iğdır´ın yerel saatine göre ayarlarız. Genellikle ilkbahar başlangıcında saatlerimizi ileri alırız. Bu uygulama ile sabah saatinden alınan 1 saat öğleden sonra ki bölüm de Güneşin daha geç batmasını sağlayarak güneş ışığından daha fazla yararlanmamızı sağlamaktadır.
Akıllı telefon yaz saati otomatik ayarlama nasıl yapılır?
Bu yazacağımız menülerin işletim sisteminin versiyonuna göre değişmekte olup bu ayarları yaklaşık olarak bulabilirsiniz.
iPhone yani İOS sistemi kullananlar için saat ayarı şu şekildedir:
Ana Menü→Ayarlar→Genel→Tarih ve Saat →”Otomatik Ayarla” özelliğini aktif hale getirmelisiniz.
Android yani Samsung, HTC, Casper, Lg gibi Android kullananlar için saat ayarı;
Ana Menü→Ayarlar→Tarih ve Saat→”Otomatik tarih ve saat” ve “Otomatik saat dilimi” ayarlarını aktifleştirin.
2016´DA KIŞ VE YAZ SAATİ UYGULAMASINA İLİŞKİN ÇIKAN KARAR!
Yaz saati uygulamasına ilişkin karar, geçtiğimiz yıl Resmi Gazete´de yayımlanmıştı. Resmi Gazete´de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 6 Eylül 2016 tarihli ve 24005 sayılı yazısı üzerine, Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun´un 2. maddesine ilişkin değişikliği içeriyor.
KIŞ SAATİNE GEÇİLMEYECEK!
Buna göre, Bakanlar Kurulu Kararı´nda şu ifadelere yer verildi:
"Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00´ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı´nda yer alan ´30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00´ten itibaren bir saat geri alınması´ ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır."
İlgili hüküm gereğince 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00´ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulaması her sene yıl boyu sürdürülecek ve kış saatine geçilmeyecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: