Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, kaleme aldığı dikkat çekici yazıda demokrasi ve seçim sistemine yönelik sert mesajlar verdi. Patrick Süskind’in dünyaca ünlü “Koku” romanına gönderme yapan Özdağ, yazısında kullandığı çarpıcı metaforlarla “sandık demokrasisinin” geldiği noktayı eleştirdi.
Özdağ, yazısının giriş bölümünde Alman yazar Patrick Süskind’in “Das Parfum” adıyla yayımlanan ve Türkçeye “Koku” olarak çevrilen romanına değindi. Romanın başkahramanı Jean-Baptiste Grenouille’nin olağanüstü koku yeteneğine rağmen kendi kokusuna sahip olmamasını hatırlatan Özdağ, yazısının merkezine ise farklı bir “koku” metaforunu yerleştirdi.
Yazıda anlatılan hikâyede, yatılı okulda okuyan genç bir öğrencinin bayram tatilinde arkadaşının evine misafir olması ve gece yaşadığı sıra dışı olay aktarılıyor. Özdağ, yıllar sonra ortaya çıkan ve unutulmayan kötü kokunun üzerinden Türkiye’deki demokrasi tartışmalarına gönderme yaptı.
Metnin sonunda demokrasi adına elde kalan tek unsurun “sandık demokrasisi” olduğunu savunan Özdağ, bunun da zarar gördüğünü ifade etti. Yazısında, “Artık onun da içine ettiler” ifadelerini kullanan Özdağ, yaşanan sürecin toplum vicdanında uzun yıllar unutulmayacak sonuçlar doğurabileceğini öne sürdü.
Özdağ’ın yazısında kullandığı “lağım kokusu” benzetmesi dikkat çekerken, Patrick Süskind’in romanındaki trajik sona yaptığı gönderme de siyasi mesajın en güçlü bölümlerinden biri olarak değerlendirildi. Yazı, sosyal medyada kısa sürede geniş yankı uyandırırken, farklı siyasi görüşlerden kullanıcılar tarafından da tartışma konusu oldu.
Siyasi eleştirilerini edebi göndermelerle destekleyen Özdağ’ın bu çıkışı, son dönemde demokrasi, seçim güvenliği ve hukuk tartışmalarının yoğunlaştığı süreçte dikkat çeken değerlendirmeler arasında yer aldı. Kamuoyunda özellikle “sandık demokrasisi” vurgusu öne çıkarken, yazının önümüzdeki günlerde de siyasi gündemde tartışılmaya devam etmesi bekleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: