TCMB, yılın 1. Enflasyon Raporu toplantısında yılsonu enflasyon beklentisinde bir değişikliğe gitmedi ve %9,4 olarak tekrarladı. Yılsonu gıda enflasyonu tahmini %10,5’ten %11,5’e yükseltilirken; 2022 gıda enflasyonu tahminini ise %7 olarak belirledi. Merkez Bankası, 2021 ortalama Brent petrol fiyatını ise 54,4 USD olarak öngörüyor. Önceki tahmin döneminde ise petrol fiyatımı varsayımı 43,8 USD olarak belirlenmişti.
2021 yılsonu enflasyon beklentisi oluşturulurken, TRY cinsi ithalat fiyatlarında güncelleme -0,4 puan, 2021 gıda enflasyonu varsayımındaki güncelleme +0,2 puan, yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamaları kaynaklı güncelleme -0,3 puan, reel birim işgücü maliyetlerindeki artış +1 puan ve enflasyon beklentilerindeki düşüş -0,5 puan etkide bulunmuştur. Bu varsayımlar çerçevesinde, döviz kurundan gelen maliyet etkisinin ilerleyen aylarda hafifleyeceği, gıda enflasyonuna bağlı risklerin (özellikle işlenmiş gıda) tarafında yüksek kalacağı öngörülmektedir.
TCMB enflasyon bileşenlerindeki varsayımlarda güncellemeler… : TCMB Enflasyon Raporu
Merkez Bankası, hatırlanacağı gibi son PPK’sında faiz artırımına gitmemekle beraber; enflasyon risklerini yakından izlediğine dair güçlü yönlendirmesini devam ettirmişti. Bu kapsamda, sıkı para politikası duruşunun uzun süreli olarak korunacağı ve gerekirse ek sıkılaşmaya gidilebileceği ibareleri politika açıklamasında yer bulmuştu. Sn. Ağbal’ın bugünkü konuşmasında bu uzun süreli duruşun altını bir kez daha çizerek orta vadeli bir hedefe odaklı perspektif ortaya koyduğunu görüyoruz. Bu da şu demek; Merkez Bankası anlık ve kısa vadeli gelişmelere bağlı olarak bir tepki mekanizması işletmeyecek. Orta vadeli hedeflerine odaklı bir şekilde ve ilk planlamasında ilerleyen bir politika zemini benimseyecek. Bu da bir erken dönem gevşeme döngüsü anlamındaki riski azaltır, sonuçta benimsenen politika zemininin uygulanırlık anlamında kalıcılığı kredibilite tesisinde en önemli yeri tutuyor. Faizler, enflasyon düştükçe elbette gerileyecektir, ancak enflasyonun ana hedefe doğru düşmeye devam etmesini sağlayacak kadar yüksek de olmaya devam edecek. Mevcut politika faizinin %17 olmasının, belki bir kademe daha yukarı çekilebilecek olmasının nedeni ise yüksek enflasyon ve taşıdığı risklerdir.
Ekonomideki reform döngüsü de, Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerine ulaşılması anlamında eşgüdümlü politika zeminiyle yardımcı olmalıdır. Şubat ayının içinde açıklanacak olan reform ajandası kritik bir yerde duruyor. Ekonomi yönetiminin spesifik alanlarda uygulaması gereken politikalar da bulunuyor, özellikle sanayi ve tarımsal üretim anlamında. Çünkü bizim enflasyonumuzu düşürmenin yolu sadece arzı artırmaktan geçmiyor, kronik kırılganlık yaratan en önemli unsur olan “ithal girdi” sorununu halletmekten geçiyor. Yerlileşme ve ithal ikame politikaları önemli. Alt küme olan ekonominin sahip olduğu bütün unsurlar, üst küme tarafından da içerildiği için ekonomi dışı alanlarda genele yayılacak, eğitim, adalet sistemi gibi alanlarda reformlar, belli ölçüde sağlanacak mali disiplin gibi unsurlar da önemli olacaktır.
Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: