Her iki konu başlığının da olumlu sonuçlanması beklense de yatırımcıların pozisyonlarını artırmaktan ziyade gelişmeleri görmeyi tercih etmesi piyasalara temkinli bir iyimserlik olarak yansıyor. Kaldı ki, artan korona virüs vaka sayılarının ve bunun da ek kısıtlamaları tetiklemesinin de risk iştahını törpülediğini söyleyebiliriz. Bu kapsamda haftanın ikinci işlem gününde de varlık fiyatlarının destek bulmakta zorlandığını görüyoruz. Diğer taraftan gerek ABD Kongre’sindeki CAATSA tasarısının gerekse yaklaşan AB liderler zirvesinin TL varlıkların performansını limitleyebileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
BEKLENTİLERİMİZ
Borsa İstanbul direnç bölgesinde zorlanıyor. Son dönemdeki hızlı yükselişinin ardından geride bıraktığımız iki haftada çok daha durgun bir performans sergileyen Borsa İstanbul yeni haftaya da benzer bir eğilimle başladı. BIST-100 endeksinin çok büyük oranda teknik görünümüne paralel hareket ettiğini söyleyebiliriz. Öyle ki, 1335 puanın üzerinde kalınamaması bu bölgeyi dirence dönüştürürken endeksin de momentum kaybettiğini görüyoruz. Kısa vadede özellikle 1320 puanın altına inilip inilmeyeceğini takip edeceğiz. Söz konusu seviyenin altındaki rakamlar yukarı yönlü trendin bozulmasına neden olacağı için daha düşük seviyelere de kapı aralayabilir.
EUR/USD sakin seyrediyor. Piyasalar haftaya düşük tonda bir risk iştahı ile başlarken paritenin de 1,21’den çok fazla uzaklaşmadan seyrettiğini gördük. Hafta içine önemli gündem maddelerinin olduğunu düşünürsek net bir yön tayin edilmesi için çıkacak sonuçların beklenebileceğini düşünüyoruz. Bu noktada ABD’de mali teşvik görüşmelerinin nasıl sonuçlanacağının, ECB toplantısında alınacak kararların ve FDA’in aşı ile vereceği kararın paritenin yönü konusunda belirleyici unsurlar olarak çalışacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan bakıldığında ise 1,2180’in aşılamamış olması ivme kaybı getirmiş olsa da bunun görünümü bozduğunu söyleyemeyiz. Geri çekilmenin devam etmesi durumunda ise 1,2070 ve 1,2030 seviyeleri destek olarak izlenebilir.
TL yeni haftaya risklerle başladı. Aşı beklentileri ve ABD’de mali teşvik paketinde ilerleme sağlanması iyimser bir zemin yaratsa da TL’nin destek bulmakta zorlandığını ve 7,87’nin üzerini test ederek haftaya yukarı yönlü bir eğilimle başladığını gördük. Bunda özellikle AB liderler zirvesinde Türkiye’ye yaptırım seçeneğinin masada olmasının etkili olduğunu söylemek mümkün. Kaldı ki, ABD Kongre’sindeki CAATSA tasarısının da Türkiye açısından benzer riskler içerdiğini söyleyebiliriz. Teknik açıdan bakıldığında ise şimdilik görünüm çok fazla değişmiş değil. Bu kapsamda 8,00 seviyesinin altında kalındıkça riskler sınırlı kalacağı gibi 7,80 aşağı yönlü kırılmadıkça TL’nin güç kazanması da kolay görünmüyor.
Ons altın yeniden güç toplamaya çalışıyor. ABD’de mali teşvik paketi konusunda ilerleme sağlanmış olması ve kısa bir süre içerisinde Kongre onayının da alınacağına yönelik beklentiler altın fiyatlarının belirgin şekilde güç kazanarak önemli bir direnç olarak gördüğümüz 1850 doların üzerine yükselmesini sağladı. Diğer taraftan FDA’nın bu hafta vereceği karar doğrultusunda en az bir aşının kullanıma hazır olacağına dair öngörüler güvenli liman ihtiyacını azaltıyor olsa da California’nın artan korona virüs vakaları nedeniyle ek kısıtlamaları devreye alması ve New York’un da benzer bir adım atma ihtimali altına yönelimi destekler nitelikte. Gün içinde özellikle 1866 doların üzerinde kalınıp kalınmayacağını takip edeceğiz. Bu seviyenin üzerindeki rakamlar daha iyimser fiyatlamalar görmemizi sağlayabilir.
ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı
Yorumlar
Kalan Karakter: