TÜRKİYE'DE PARTİ PROGRAM/BEYANNAMELERİNDE BELEDİYE HİZMETLERİ BAĞLAMINDA ŞİDDET OLGUSU
Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) Başkanı Adem Solak ve EGE Bölgesi Başkanı İsmail AYDIN HEGEM adına Türkiye'de Parti Program/Beyannamelerinde Belediye Hizmetleri Bağlamında Şiddet Olgusunu ele alarak bir yazı yayınladı.
Yayınlanma :
20.02.2019 14:17
Güncelleme :
20.02.2019 14:17


Genel tabloya bakıldığında sadece 2017 yılında cumhuriyet Başsavcılıklarında kayda giren şiddet/suç dosya sayısı 8 milyon 479 bin 555'tir. Hukuk mahkemelerindeki 4 milyon dava dosyası da bu sayılara dahil değildir.Ülkemizde gerçek anlamda, şiddet uğrayan insan sayısının (çocuk, kadın, yaşlı, erkek …) tam ne kadar olduğunu bilemiyoruz. Sadece adalete yansıyan sayılar bile ürkmemiz için fazla bile. 34 yılını şiddet ve suç araştırmalarına veren 50'den fazla bu alanda bilimsel eser üreten HEGEM, gönüllü olarak isteyen tüm kurumlara/siyasi partilere bu yönde bilimsel destek vermeye hazırdır.
Bilimsel bilgi kullanabildiği zaman işe yarar. Şiddet meselesinde "SON BİR OLAY" ya da "SON BİRKAÇ OLAY" üzerinden ilgi duymak, yaklaşmak, hüküm kurmak doğru değildir. Toplumlarda ŞİDDET/SUÇ dinamik bir süreçtir. Devamlılığı, canlılığı olan bir olgudur. Özellikle son 5 yılda dünyada ve ülkemizde yaşanan krizler, yeni nesillerde, dahası tüm toplumda sosyal travmalara yol açtı. Yeni belediye başkanlarının ilk işi kendi mahallerinin sosyal risk haritasını çıkartmak, Sosyal Araştırmalar ve Sosyal Projeler Merkez ya da akademilerini kurarak orada yeterince farklı bilim disiplinlerinden uzmanlığı bulunan kişileri; özellikle sosyologları görevlendirmek olmalıdır. Türkiye'nin 81 iline yönelik bilimsel araştırmalarımız ve her ile uygun etkin hizmet modellerinin neler olacağına dair bilimsel raporlarımız var; bunlardan yararlanılabilir. Şiddet/suç, merkezi politikalar yanında, yerelin hassasiyet göstermesi, mahalli idarelerin şiddetle sivil mücadeleye sahip çıkması ile azaltılabilir, önlenebilir. Mevlana'nın deyişi ile; "Kuru duayı bırakalım, ağaç istiyorsak tohum ekelim."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: