Verilerinizin Güvenliği İçin Alabileceğiniz Çeşitli Önlemler
Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar… İnternete bağlanmak için kullanılan bu cihazların içindeki verilerin çalınması ya da kaybolması durumunda oluşabilecek maddi ve/veya manevi zararlardan kaçınmak zor olacaktır.
Yayınlanma :
27.06.2019 15:48
Güncelleme :
27.06.2019 18:15


Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar… İnternete bağlanmak için kullanılan bu cihazların içindeki verilerin çalınması ya da kaybolması durumunda oluşabilecek maddi ve/veya manevi zararlardan kaçınmak zor olacaktır. İnternet servis sağlayıcısından başlayan ve web sitelere uzanan internet serüveninde her adımda verilerini etrafa saçan biz internet kullanıcılarının alacağı birkaç önlem internet deneyimini daha güvenli bir hale getirmeye yardımcı olabilir.
Sanal Özel Ağ (VPN) Kullanımı Sanal Özel Ağ (VPN), internet üzerinde adından da anlaşılacağı gibi sanal özel bir ağ yaratarak kullanıcının internet trafiğini genel internetten ayıran ve trafik içindeki veri paketlerini şifreleyen bir teknolojidir. VPN tünel protokolleri aracılığıyla internet üzerinde sanal özel ağ oluştururken bu ağın güvenliğini şifreleme algoritmaları ile gerçekleştirir.
VPN kullanan bir internet kullanıcısının IP adresi gizlenir. İnternet kullanıcısının cihazına internet servis sağlayıcısı tarafından atanan IP adresi VPN sunucuları üzerinden verilerek konumu internet üzerinde saklanır. IP adresinin değişmesi birçok avantajı beraberinde getirir. İnternet kullanıcısı VPN ile erişime engelli web sitelere ulaşabilir, IP adresine göre görüntülenen reklamlardan kurtulabilir, belirli ülkelerde gösterilen içeriklere ulaşabilir ve bazı VPN programlarının sağladığı sınırsız bant genişliği sayesinde veri kotasından kurtulabilir.
Antivirüs Programları Kullanımı
Antivirüs programları sayesinde kötü amaçlı birçok yazılımdan cihazlar korunabilir. Bilgisayar virüsleri, solucanlar, Truva atları ve benzeri gibi e-postalar ya da ücretsiz indirilen programların içinde gelebilecek kötü amaçlı yazılımlara karşı antivirüs programları koruma sağlar.
Cihaz Güncellemelerini Aksatmayın
Akıllı telefon ya da bilgisayarların gelen güncellemelerinin aksatmadan yapılması gerekmektedir. 2017 yılında 90’dan fazla ülkede 120 binden fazla bilgisayarı etkileyen WannaCry virüsü güncellemelerin ne kadar önemli olduğuna bir örnek. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından geliştirilen EternalBlue üzerinden türetilen WannaCry virüsü Microsoft XP bilgisayarları hedef alan bir fidye yazılımıydı. Microsoft virüse karşı güncelleme yayınlamış ve güncellemeyi gerçekleştirenler fidye yazılımından etkilenmemiştir. Bu sebepten ötürü, cihaz güncellemelerinin aksatılmadan yapılması çok önemlidir.
Sosyal Medyada Neler Paylaştığınıza Dikkat Edin
Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar, videolar ve yazıların hepsi internet kullanıcıları bizler hakkında birer kimlik oluşturmaktadır. Bu kimliğin oluşmasına yardımcı olan her türlü bilgi birer dijital ayak izidir. Siber saldırganlar saldırıyı planlarken ‘’Reconnaissance’’ adı verilen keşif adımında saldırıyı oluşturabilecekleri zayıf noktaları ararlar ve keşif yaparlar. Bu zayıf noktalardan biri de sosyal medyada yapılan paylaşımlar olabilir. Bir fotoğraf ya da videoda gözüken bir kredi kartı şifresi ya da e-posta adresi siber saldırganların hedefi olmanıza sebep olabilir. Dolayısıyla, sosyal medyada yapılan paylaşımlara dikkat edilmesinde fayda var.
İki Adımlı Kimlik Doğrulama Yöntemi Kullanın
İki adımlı kimlik doğrulama yöntemleri bankalar tarafından internet işlemlerinde zaten kullanılan bir yöntemdir. Nitekim, Instagram, Twitter, Google, Facebook ve LinkedIn gibi sosyal mecralarda da iki adımlı kimlik doğrulama yöntemlerinin kullanılması kişisel hesapları koruma altına almak amacıyla çok önemlidir.
İki adımlı kimlik doğrulama yönteminde ikinci adım telefona kısa mesaj ya da arama ile gönderilen bir kod ya da bir güvenlik sorusu olabilir.
Her E-Postayı Açmayın
E-postalar üzerinden gerçekleştirilen kimlik avı saldırılarının birçoğu başarılı olmaktadır. Bunun da sebebi internet kullanıcılarının spam olan e-postaları gerçek olan e-postalardan ayırt edememesidir. E-postalarda her zaman gönderici adresi kontrol edilmelidir. Rasgele harf ve rakamlardan oluşan gönderici adreslerine güvenilmemelidir. Herhangi bir şüpheli aktivite olduğunu bildiren e-postaların içeriğindeki link tıklanmadan önce o hesaba giriş yapılmaya çalışılmalıdır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: