CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na soru önergesi vererek tekel durumundaki araç muayene istasyonu TÜVTÜRK’e ilişkin verilerin açıklanmasını istemişti. CHP’li Başevirgen’in önergesinde sorduğu altı soruya karşılık Bakanlıktan sadece “Araç muayene ücretleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 35’inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan hükümler dahilinde belirlenerek Bakanlığımızca uygulanmaktadır.” cevabı geldi.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, TÜVTÜRK’e ilişkin verilerin açıklanmasıyla ilgili verdiği soru önergesine tek bir cevap verildiğini kaydetti. 2005 yılında 552 milyon 150 bin dolara özelleştirilen araç muayene istasyonlarının TÜVTÜRK tekelinde olması sebebiyle oluşan eksik rekabet ortamından vatandaşların olumsuz etkilendiğini belirten Başevirgen, “TÜVTÜRK' ün fahiş araç muayene ücretlendirmeleri karşısında araç sahibi vatandaşlarımız tepkilerini yüksek sesle dile getiriyor. TÜVTÜRK’ te aracın türüne göre 7 dakikalık muayene sonrasında vatandaş 370 TL para ödüyor. Egzoz ve emisyon ölçümleri de dahil edildiğine fiyat 480 TL’ye kadar çıkıyor. Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için daha önce 462,56 TL olan muayene ücreti yeni tarifede KDV dahil 503,86 TL oldu. Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar için daha önce 342,2 TL olan muayene ücreti KDV dahil 372,88 TL’ye yükseldi. Vatandaş, traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet ve motorlu bisikletler için ise KDV dahil 189,98 TL ödeyecek. Araç muayenesinde tekel olan TÜVTÜRK vatandaşı sömürüyor.” Diye konuştu.
20 YILLIK SÖZLEŞME İMZALANDI
TÜVTÜRK ile 2007 yılından geçerli olmak üzere 20 yıllık sözleşme imzalandığını hatırlatan Başevirgen, “ Yapılan sözleşmeye göre ilk 3 yıl için yüzde 30, sonraki 7 yıl için yüzde 40 ve devamındaki 10 yıl için hasılatın KDV hariç yüzde 50’sinin hazineye aktarılması gerekiyor. Ancak 81 ildeki 24 milyon aracın muayenesini yapan TÜVTÜRK’ ün sözleşme şartları uyarınca bu zamana kadar verdiği hizmetler karşılığında beyan ettiği yıllık kazancı, yapılan her muayeneden aldığı bedelin ne kadarlık kısmının devlet kasasına gelir olarak kaydedildiği ve Hazineye ne kadarlık bir aktarım yaptığı açıklanmıyor.” Dedi.
SÜREKLİ VERGİ BORCU SİLİNİYOR
Bir süre öncesine kadar araç muayene ücretlerinin peşin para ile yapıldığını, ama daha sonra vatandaşlara kredi kartı ile ödeme imkanı da sunulduğunu söyleyen Bekir Başevirgen, “ TÜVTÜRK’ün, kredi kartı ile yapılan ödemelerde vatandaştan yaklaşık 10 lira komisyon alması, zaten yüksek olan muayene ücretine ek bir yük oluşturmuştur. 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nun 17. Maddesi uyarınca kredi kartı ile yapılan ödemelerden komisyon veya hizmet bedeli talep edilemez. Uygulama kesinlikle hukuka aykırıdır. İster nakit, ister kredi kartı olsun, peşin para ile çalışan TÜVTÜRK bu fahiş fiyatlara rağmen nasıl oluyor da zarar ediyor ve sürekli vergi borcu siliniyor?“ diye sordu. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Kalan Karakter: