Manisa’da Sağlık İl Müdürlüğü ve paydaş kurumlar tarafından hayata geçen “Evde bakım hastalarında sağlık okuryazarlığı ile kaliteli yaşam” projesi ile il genelinde tespit edilen 5 bin civarındaki yatağa bağımlı kişilerin daha sağlıklı tedavi olmalarına katkı sağlanıyor. Manisa Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. “Yatağa tam bağımlı dediğimiz vatandaşlarımız var. Şimdi bunların evlerinde tedavileri, takipleri devam ederken, birinci derece yakınları tıbbi açıdan konuşacak olursak bir beslenmeleri nasıl yapılacak. Bunları değerlendiriyoruz. Vatandaşlarımızın, hasta ve hasta yakınlarına bakanların kendilerinde nasıl etki yaptık, verimli olabildik mi, ne kadar eksiğimiz kaldı onları inceliyoruz. Öncesi ve sonrasını ele alacağız” dedi.
Manisa Sağlık İl Müdürlüğü öncülüğünde Manisa Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çölyak ve Organik Beslenme Derneği, Türk Hemşeriler Derneği işbirliği ile Avrupa Sivil Düşün Programınca desteklenen “Evde bakım hastalarında sağlık okuryazarlığı ile kaliteli yaşam” projesi yatağa bağımlı bireylerin fonksiyonel ve daha az sorun yaşayarak kaliteli yaşam sürdürebilmelerini hedefliyor. Yatağa bağımlı kişilere ve bakımlarından sorumlu olan bireylere beslenme başta olmak üzere akılcı ilaç kullanımı, öz bakım ve hijyen, yatak içi egzersizler, sosyal haklar ve psikolojik destek konularında bilgi ve beceri kazandırılması hedefleniyor.
5 BİN CİVARINDA YATAĞA BAĞIMLI VATANDAŞIMIZ VAR
Yatağa bağımlı hastalara yardımcı olmak amacıyla projenin hayata geçtiğini kaydeden Erkuş, “İl Sağlık Müdürlüğümüzle beraber paydaş kurumlarımız var. Aile, Sosyal Politikalar Müdürlüğümüz, Beslenme ve Çölyak Derneğimiz, Türk Hemşeriler Derneği ile beraber alanında uzman arkadaşlarımız il genelinde 5 bin civarında kayıtlı ağır engelli dediğimiz, yatağa tam bağımlı dediğimiz vatandaşlarımız var. Şimdi bunların evlerinde tedavileri, takipleri devam ederken, birinci derece yakınları tıbbi açıdan konuşacak olursak bir beslenmeleri nasıl yapılacak. Bunun sağ sola çevirmesi nasıl yapılacak. Yara bakımlar oluyor, yaralanıyorlar. İşte sürekli yatağa bağımlı kaldıklarından dolayı kemiklerinde bir erime oluyor ve açılıyor. Yara bakımları olacak. Tuvaletleri gidemiyorlar. Bunlar düzgün bakım yapılamazsa enfeksiyon kaynağı olabilir. Bu sefer hasta daha kötü hale gelebiliyor. Bu kapsamda Avrupa Birliği’nin desteklemiş olduğu bir projeye başvurduk. Projemiz onaylandı. Bu onay sonrasında nasıl yapacaklarına dair uzman arkadaşlarımız video çekiyorlar. Bu videoları çektikten sonra bunları gidip kendilerine bire bir anlatacağız. Hem de aynı zamanda da öncesi sonrasını karşılaştıracağız. Vatandaşlarımızın, hasta ve hasta yakınlarına bakanların kendilerinde nasıl etki yaptık, verimli olabildik mi, ne kadar eksiğimiz kaldı, hangi yönde eksiğimiz kaldı o yöne eğilmek adına da bu eğitimi verdiğimiz hastalıklarına bakan vatandaşlarımıza da 2-3 soru soracağız, bunaltmayacak bir şekilde. Muhtarlara yönelik yaptığımız temel ilk yardım modelimiz vardı, ciddi bir şekilde katkısını gördük. Burada hem sağlık okuryazarlığı dediğimiz bilinçlendirmeyi artıracak, hem de hastalarına daha verimli, daha güzel, daha konforlu, enfeksiyona maruz kalmadan, onların da hayat idamesini sağlamak adına bu şekilde bir konfor ve onlara sağlık okuryazarlığını artırma projesi şeklinde bir projemiz var. Bu projemiz şuanda işliyor, devam ediyor” diye konuştu.
EVDE SAĞLIK HİZMET BİRİMLERİMİZ VAR
Projenin paydaşlardan birinin Manisa Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olduğunu vurgulayan Erkuş, “Huzurevi ve bakım evlerinin temelde bağlı olduğu kurumumuz. Bu hastalar bir taraftan da bizi ilgilendiriyor. Mesela bir hastamız evinde takibini yaparken tüm hastanelerimizde il genelinde evde sağlık hizmet birimlerimiz var. Bu hastalarımız gerek kendileri isteyerek bir numara var. Bu numaraya ulaşıyorlar. Randevu talep ediyorlar. Bizim arkadaşlarımız gidip evinde muayene ediyor. Ya da hiçbir talep olmazsa bizim arkadaşlarımız belli günlerde mutlaka kendilerini gidip ziyaret ediyorlar. Şayet hastanın hastalığı ilerlemişse gerek 112 ile 7 gün 24 saat isteyerek hastaneye gelebilir aniden kötüleşmişse. Ya da biz gittiğimiz zaman sıkıntılar varsa o zamanda biz bu vatandaşlarımızı, hastalarımızı tüm il genelinde palyatif servis dediğimiz hasta yakınının da hastanın yanında durduğu, bakımla ilgili kısımlarında bizim yaptığımız beslenme kısımlarını da yaptığımız palyatif servislerimiz var. Ve burada genel anlamda yardıma muhtaç, yatalak kişilerin durduğu onkolojik hastalar olabilir, çocuklarda SMA hastalıkları olabilir, yaşlılardan felç geçirmiş yatalak hastalarımız olabilir. Tıbbı tedavilerini yapıyoruz. Tıbbı tedavi bittikten sonra önemli olan kişinin kendi evinde takip edilmesi. Ancak bakacak kimsesi yoksa, bu tür kimselerle ilgili bir mevzuat var. Gerek özel, gerekse de devletin huzurevleri, engelli bakım merkezleri var. Bunlarla karşılıklı sağlık kurulu raporlarını biz düzenleyerek, hatta sokakta kalmış hiç kalacak yeri yoksa bunu da ilçe ve il sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığıyla kalacakları günlerin ilgili kurumlarda kalmasını sağlamak, daha sonra da Aile Politikalar Müdürlüğünün ilgili sorumlu olduğu alanlara kaydırarak takipleri yapılıyor” diye konuştu.
SAĞLIK KURULU PROJESİ
Sokakta kalmış, yaşlı bakım gerektiren hastalar ya da kadın bakım merkezlerine gitmesi gerekenlerle ilgili hastanelerle bir sağlık kurulu projesinin olduğunu vurgulayan Erkuş, “Sağlık kurulu raporu almalarıyla ilgili. Biz bunlarla ilgili bunların hızlı bir şekilde yürütülmesi için ayrı bir proje yapıyoruz. Bir grup oluşturup belli bir noktayla getirip hızlı bir şekilde raporunu verip hemen işlemini yapmak istiyoruz. Böyle çok gezip, oraya gel, yapmak yerine nasıl efektif daha hızlı, nasıl çözüm sağlarız. Vatandaşımıza böyle bir projemiz var” dedi. CÜNEYT HASÇELİK
Yorumlar
Kalan Karakter: