Müslüman olup da Lokman (A.S.) mın adını duymayan yoktur. Kur’an-ı Kerim’de “ Lokman Suresi” olarak ismiyle anılan Lokman ( AS) Hz. Davut zamanında yaşamıştır. Bilgili, hikmet sahibi, güzel konuşan donanımlı Allah’ın veli kullarından biri olarak bilinir. Aynı zamanda ünlü bir tabiptir. Menkıbelere göre nerde ise ölüme bile çare bulmak üzere imiş.
Lokman Hekim’in teni siyah olduğundan onun çalışmalarını ve saygınlığını kıskananlardan densizin biri, Lokman Hekim’i teninin renginden dolayı küçük düşürmek ister. Lokma Hekim ise : “ Ne o kardeşim boyayı mı, yoksa boyacıyı mı beğenmedin?” diyerek adamın tavrına nezaketle, bilgece cevap verir. Kıskanç adam ise özür dilemek zorunda kalır. En güzel yaratan, musavvir ( tasvir eden) Rabbimizin yarattığı her şey güzeldir. Bize göre çirkin olarak gördüğümüz şeyde bile mutlaka güzel bir taraf vardır. Ya dişleri, ya gözleri ya da aklı güzeldir. Bize göre en güzel olarak gördüğümüzde olmayan bir güzellik onda mutlaka vardır.
Yine densizin biri kıskançlığından Lokman Hekim’e: “ Sen bir koyun çobanıyken insanlar senin sözlerine neden değer veriyorlar?” dediğinde, “ Ben gözümü harama kapadım, dilimi tuttum, az yemekle yetindim, sözümü yerine getirdim, beni ilgilendirmeyen şeylere karışmadım, sustum.”
Hz. Lokman’ın efendisi, bir koyun kesip en iyi tarafından iki parçasını kendisine getirmesini istemiş. O da kestiği koyunun dilini ve kalbini kesip getirmiş. Sonra da yine kestiği koyunun en kötü iki parçasını getirmesini istemiş. Lokman Hekim yine kestiği koyunun yine dili ile kalbini getirmiş. Efendisi bu işe bir anlam veremeyip sebebini sorunca Lokman Hekim : “ İyi oldukları zaman dilden ve kalpten iyisi, kötü oldukları zaman da onlardan kötüsü yoktur.”
Yine sormuşlar: “ Âlim kime denir?” “ İnsanların bilgisinden yararlanıp, kendi bilgisini artırandır.” Şu aşağıdaki inciler de Lokman Hekim’e aittir.
“ Dört yerde dört şeyi korumak, iki şeyi unutmamak, iki şeyi de unutmak gerekir. Korunacak şeyler: Namazda gönül, halk içinde dil, yemekte boğaz, el evinde göz. Unutulmayacak şeyler: Allah’ın büyüklüğü ve ölümdür. Unutulması gerekenler de; yaptığın iyilik, sana yapılan kötülüktür.”
Yine Kur’an-ı Kerim’de Lokman suresinin 16-19 ayetlerinde Lokman (AS) oğluna şöyle nasihatte bulunur:” Oğulcuğum, yaptığın ( iyi ve kötü) iş, hardal tanesi ağırlığında olsa, o da bir kayanın içinde veya göklerde veya yeryüzünde olsa, Allah onu getirir. Çünkü Allah her şeye nüfuz edendir, her şeyden haberdardır. Oğulcuğum namazı dosdoğru kıl, iyiliği emret, kötülükten vaz geçmeye çalış ve başına gelene sabret. Çünkü bunlar yapılması gereken işlerdir. İnsanlara böbürlenerek surat asma, boyun eğme, yeryüzünde çalımla yürüme. Şüphesiz Allah böbürleneni, çok öğüneni sevmez. Yeryüzünde mutedil ol. Sesini de kıs. Çünkü seslerin en çirkini eşeklerin sesidir.”
Lokman Hekim’in bu hikmetli sözlerini ve oğluna yaptığı nasihati özümseyen bir insanın yukarıdan taş yağsa herhalde başına düşmez.www.kadirkeskin.net