Müsaadenizle meramımı merhum Ziya Osman Saba´nın bir şiiriyle anlatmak istiyorum.
Zamansız geldik dünyaya/ Zamansız karıştık çola çocuğa
Tüm düşleri zamansız gördük./ Zaman zaman derken
Zaman geldi ve dedi ki: “ zaman bitti.( Müdürlük bitti)
Çok şükür emekliliğin ne olduğunu bilmeyen biriyim. Yarım asırdır kesintisiz eğitimin içindeyim. Bundan da asla şikâyetçi değilim. Ankara, İstanbul, İzmir Trabzon, Adana, Konya dâhil otuza yakın il ve ilçelerde eğitim seminerleri verdim. Geçtiğimiz hafta da eğitim semineri için ATİB´in ( Avrupa Türk İslam Birliği) davetlisi olarak Almanya´da idim. Lise, üniversite ve cezaevleri dâhil verdiğim eğitim semineri üç yüz onu geçti. Sakın ha! Yanlış değerlendirmeyin. Bunları yazarken kendime bir pay çıkarma gibi bir niyetim yok. İyi bildiğim ve bildiğime de inandığım bir konuyu vurgulayarak sizin de inanmanızı istediğim için bunları yazıyorum. Yarım asırdır eğitimin mutfağında çalışan biri olarak ülkemizin eğitim sistemini iyi biliyorum, kardeş okul dolayısıyla 1985 yılından beri gidip geldiğim Alman eğitim sistemini de iyi biliyorum. Aradaki farkı kısaca özetledikten sonra yazımın başlığına dönmek istiyorum. Şöyle ki:
1-Alman eğitim sistemi araştırmaya, geliştirmeye ve rekabete dayalı, bizim eğitim sistemimiz de tamamen atalete ( durağanlığa) dayalı. Rahmetli Özal´ın “ Rekabetin olmadığı yerde bereket, lokmanın rizikosunun olmadığı yerde üretim olmaz”sözü dün gibi kulaklarımda hala çınlamaktadır.
2- Almanya´da 4. Sınıfta başlayan yönlendirme ile flaş okulları Gymnasiuma ( Fen Lisesi ayarında ) giden bir öğrenci, orada başarı gösteremezse bir alt okul olan Real Schule´ye indiriliyor, Real Schule´de ( Bizdeki Anadolu Lisesi dengi) başarı gösteren bir öğrenci de Gymnasiuma çıkabiliyor. Hedef Koleji için bulduğum kardeş okul Johann Michael Sailer Schule´nin müdürünün çocuğunu, aynı okulun öğretmenleri, çocuğun kapasitesini dikkate alarak Gymnasiuma değil de meslek okuluna yönlendirebiliyor. Ve müdür bu uygulamaya en ufak bir itirazda bulunamıyor. Sistem oturmuş.
3- Almanya´da okullara en erken gelen öğretmen, okulu en geç terk eden yine öğretmendir. Öğretmenler, akşamın geç saatlerine kadar okulun kütüphanesinde ve zümre odalarında zümre olarak beraberliği sağlamak amacıyla ertesi günkü dersin hazırlığını yapmadan okulu terk edemezler.
4- Ülkemizde ders zili çaldığında istisnalar dışında öğretmen ( Seminerlerim dolayısıyla gezdiğim, gördüğüm okullar içinde Avrupa kalitesinde eğitim yapan Ankara ASO Teknik Koleji ile Denizli İbrahim Cinkaya Sos. Bilimler Lisesi hariç) kurşun asker gibi sınıfı terk eder, değil ertesi günkü dersin hazırlığını zümre olarak yapmak, pencere açık kalmış, rüzgâr çıkıp camı kıracakmış hiç umurunda değildir.
5- Almanya´da başarılı öğretmen ödüllendirilirken, başarısız öğretmen de sene sonunda sistem dışına bırakılıyor. Bizde ise başarılı öğretmenin ödüllendirildiğini ( Aylıkla ödüllendirilme) biliyorum, ama Manisa´da 18.000 Ülkemizde de 900.000 öğretmenden başarısızlığı nedeniyle sistem dışına çıkarılan öğretmen duymadım. Buna devlet memurları da dâhil.
4- Almanya´da okula en geç gelen müdürdür, okulu en erken terk eden de okul müdürüdür. Almanya´da okul müdürünün mesaisi eğitime odaklıdır. Tamamen mesaisi eğitim-öğretim programlarını araştırmaya ve geliştirmeye yöneliktir.
5- Bizde ise okula en erken gelen okul müdürüdür, okulu en geç terk eden yine okul müdürüdür. Bizim ülkemizde okul müdürleri iyi bir inşaat kalfasıdır. Kırılan camı zamanında taktıran, her sene okulunu boya badana yaptıran, çatısı akmayan, tekme ile açılıp kırılıp dökülen kapıları zamanında tamir ettiren müdür, başarılı müdürdür.
6-Almanya da ise, bu işler katiyetle okul müdürünü ilgilendirmez. Bu işleri yapan belediyenin ilgili bir birimi vardır. Bu birim tarafından okulların bakım ve onarımı yapılır, eksiklikleri giderilir. Almanya´da müdürün mesaisi, tamamen eğitime yöneliktir.
7-Bizde ise eğitim, okul müdürlerinin hiç düşünmedikleri ve kafa yoramadıkları bir konudur. Çünkü okulun bakım ve tamiratından, inşaat kalfalığından eğitime ayıracak zamanları yoktur.
Bunları niye yazıyorum? Birinci kanat döneminden beri eğitim seminerlerim dolayısıyla Şehzadeler bölgesindeki okulları geziyorum. Yine 14 Şubatta Şehzadeler E. Meslek Lisesinde, 15 Şubatta da Şehzadeler Manisa Lisesi´nde olacağım. Gözlemim; Şehzadeler Belediyesi, okul müdürlerini inşaat kalfası olmaktan kurtarmış, Almanya´da olduğu gibi okul müdürlerini eğitimi düşünür hale getirmiştir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, okul müdürleri Şehzadeler Belediyesinin okullara yönelik çalışmalarından son derece memnunlar. İlçe merkezinde, belde ve köylerde tam 53 tane okulun boya badanası, tamiratı, spor sahaları, bahçe düzenlemeleri eğitim araç gereç vs. el atmadığı okul kalmamış, okullara standartlara uygun spor sahalarının yapılması, hele benim meslek hayatımın yarısından fazlasının geçtiği Manisa Lisesi´ne modern Teniskort sahasının yanı sıra, okul bahçesinin taş döşemesi ve asfaltlanması, yeni basketbol- voleybol sahalarının yapılması doğrusunu söyleyeyim beni imrendirdi. Ziya Osman Saba´nın şiirinde ifade ettiği gibi içimden “keşke şimdi okul müdürü olsaydım” dedim. Çünkü her yılsonu okulun boya badanası için durumu iyi olan öğrencilerimden boya talebinde bulunurdum. Koruma Derneği olarak çalıştırdığım dokuz tane hizmetlinin her ay maaşlarını ödemek için sancılar çekerdim. Kışın kalorifere kömür yetiştirmek için velilerden kömür dilenirdim. Evet, Manisa Lisesi´nde idareci iken iyi bir inşaat kalfalığı yaptım. İnşaat kalfalığımın yanında itiraf ederek söylüyorum eğitime çok az vakit ayırdım. Allah razı olsun benim bıraktığım eğitim boşluğunu da eşi bulunmaz, iyi bir insan, iyi bir eğitimci Müd. Başyardımcım Hikmet Öymener´le birlikte Müd. Yard. arkadaşlarım Mustafa Çağaydın, İzzet Bilge ve Selim Bal beylerin fedakârca desteklerini gördüm.
Eğitim sevdalısı Şehzadeler Belediyesi Başkanı Sayın Ömer Faruk ÇELİK Beyefendi kardeşim, ilçesinde, beldesinde ve köylerde görev yapan okul müdürlerini inşaat kalfalığından kurtararak mesailerini eğitime yönlendirmiştir Dünyada zarar etmeyen tek yatırım, eğitim yatırımıdır. Bu yatırımın farkını, fark eden Şehzadeler Belediyesinin okulların onarım ve bakımına, eğitime dönük bu çalışmaları, umarım ilimizdeki ve ülkemizdeki diğer belediyelere de örnek olur.
Önümüzdeki hafta İlçe Milli Eğitim Müdürü ve okul müdürlerinin de görüşünü alarak kısmet olursa kaldığım yerden bu konuya devam edeceğim.
Not: Standartlara uygun olarak Şehzadeler Belediyesi tarafından Manisa Lisesi´nin bahçesine yapılıp, öğrencilerin hizmetine sunulan modern TENİSKORT sahası.