Günümüzde en çok duyduğumuz kelimelerden biri ‘Manipülasyon’.
Manipülasyon bireylerin veya grupların genellikle bilinçaltı düzeyde kendi çıkarları doğrultusunda başkalarını etkileme sürecidir. İletişim kurduğumuz kişinin yanından ayrıldıktan sonra bazı söylediğimiz sözlerden veya aldığımız kararlardan pişman olduğumuz olmuştur. Hatta ‘Ben bunu istemiyordum, neden evet dedim ki?’ sözleri kulağınızda çınlıyor gibi. Fakat karşımızdaki kişi bizi kendi çıkarlarına yönelik olarak bir karar almamızı çoktan sağlamıştır bile.
Manipülatif davranışların birçok özelliği vardır. Kurban rolüne girmek ve karşıdaki kişide suçluluk duygusu yaratmak, yalan söylemek, duygu sömürüsü ve acıtasyon yoluyla duygusal şiddet uygulamak bunlardan bazılarıdır.
Manipülasyon çeşitleri duygusal, sözlü, davranışsal, sosyal manipülasyon çeşitleri olduğu gibi sessiz manipülasyon olarak da bulunmaktadır. Sessiz manipülasyon bir ilişkideki bir kişinin diğer kişiden hoşnutsuzluğunu iletmenin bir yolu olarak iletişimi görmezden geldiği veya ondan uzak durdu sağlıksız bir iletişim stratejisidir.
Manipülasyona maruz kalan bireyde suçluluk ve yetersizlik duyguları en çok hissedilen duygulardandır. Bu duygulardan ve manipülasyon dan korunmak için öncelikle kişisel sınırlarımızın belirlenmesi gerekmektedir. Hayır diyebilme gücü bireyin istemediği durumlarda buna karşı durabilmesine yardımcı olacaktır. Tüm bunların haricinde gerektiğinde profesyonel destek almak önemlidir. Bu sayede sağlıklı ilişkiler kurma ve kendi duygusal sağlığını koruma kapasitesini arttıracaktır.
Psikolojik Danışman Nurgül DEMİR
Yorumlar
Kalan Karakter: