Asma yaprağından 500 tonluk ihracat
Manisa’da üzümden katma değerli ürünler elde ediliyor. Üzümden sonra asma yaprağı son yıllardan gelir kapısı haline geldi. Kadınlar tarafından toplanan asma yaprakları işlenerek yurt dışına gönderiliyor. Geçen yıl 500 tonluk bir ihracat gerçekleştirildiğini açıklayan Manisa Bağcılık Araştırma Ve Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, “Özellikle Akdeniz bölgesi kıyılarındaki ülkeler olmak üzere birçok yere asma yaprağını işleyerek gönderiyoruz. Bu dönemde bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte asma yaprağımız toplanıyor. Toplandıktan sonra işletmelerimizde işleniyor. Salamura haline getirildikten sonra ihracatını gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de üzümün yüzde 85’ini üreten Manisa’da asma yaprağı son yıllarda üzümden sonra hem önemli bir gelir kaynağı haline geldi, hem de ihracat kapası oldu. Son yıllarda asma yaprağından elde edilen gelir yüzleri güldürüyor. Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte kadınlar tarafından toplanan asma yaprakları tesislerde işlenerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderildiği gibi yurt dışını da ihracatı gerçekleşiyor. Geçen yıl 500 ton salamura yaprağı başta Akdeniz bölgesi ülkeleri olmak üzere yurt yabancı ülkelere gönderildi. Yaprak alım merkezleri tarafından asma yaprağın kilosu 6-10 lira arasında alınıyor.
AKDENİZ BÖLGESİ KIYILARINDAKİ ÜLKELER TERCİH EDİYOR
Manisa Bağcılık Araştırma Ve Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, “Yeni sezon ülkemize ve üreticimize hayırlı olsun. Yaprak alımı ile beraber yeni sezona başladık. Salamura asma yaprağı özellikle son yılardan itibaren önemli bir gelir kapısı haline geldi. Aynı zamanda bir ihracat kapısı da. Geçen yıl rakamlarına baktığımız zaman yaklaşık 500 ton ihracatımız var. Özellikle Akdeniz bölgesi kıyılarındaki ülkeler olmak üzere birçok yere asma yaprağını işleyerek gönderiyoruz. Bu dönemde bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte asma yaprağımız toplanıyor. Toplandıktan sonra işletmelerimizde işleniyor. Salamura haline getirildikten sonra ihracatını gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
BAĞDA NE KADAR YAPRAK ALINACAĞI ÖNEMLİ
Yaprak alımında dikkat edilen belli başlı hususlar olduğunu ifade eden Ünal, bunlardan ilkinin ilaç kalıntıları olduğunu belirtti. Ünal, “Bir diğer konu ise ne kadar yaprak alınacağıdır. Üretimde toplam bağın yüzde 15-20 civarında yaprak alımı gerçekleştirilmelidir. Aşırı fazla yaprak alımı hem verim kayıplarına neden olabiliyor hem de güneşi aşırı açtığımız için ilerleyen dönemlerde güneş yanıklığı gibi sıkıntılara sebep olabiliyor” diye konuştu.
İşlendikten sonra ihraç ediliyor
Asma yapraklarının işlendikten sonra ihraç edildiğini belirten Ünal, “Şuan yaprak alım merkezlerinden 6 TL ila 10 TL arasında ürün alım miktarı var. Bir kilogramında yaklaşık 350-500 adet civarında yaprak sayımız oluyor. Tabi bu işlendikten sonra ihraç ediliyor. İhracat rakamları pazarlamaya göre değişebilmek ile birlikte bunların üzerinde olacağı kesin” dedi.
HAZIRLANMA AŞAMALARI
Salamura asma yapraklarının hazırlanma aşamalarından bahseden Manisa Bağcılık Araştırma Ve Enstitüsü Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Ali Güler, “Salamura yaprak üretimi asmalar üzerinde hasat ile başlıyor. Bu hasat yapılırken aldığımız yapraklar normal yaprak boyutunun 3’te 1’i arasında olması gerekiyor. Özellikle kilogramda saplı olarak 350- 400 adet, sapsız olarak da 450- 500 adet bizim kaliteli bir üretim yapmamız için ulaşmamız gereken sayılar. Yaprak üretiminde özellikle salamura, konserve, kuru, sadece tuza basılması gibi değişik teknikler uygulanabiliyor. Fakat en yaygın metot salamura tekniği. Salamurada yapraklar geniş kazanlar içerisine basılıyor. Belirli tuz ve sitrik asit konsantrasyonunda fermantasyona bırakılıyor. Fermantasyon süreci duruma bağlı olarak değişebiliyor. Bunun sonucunda daha küçük ambalajlara alınarak satışa sunuluyor. Özellikle ihracatımızın büyük bir bölümü fermantasyon sonrası konserve haline getirilmiş olan yapraklar oluşturuyor. Ayrıca vakum olarak suya ayrıldıktan sonra paketlenerek de satışa sunulabiliyor. Özellikle iç pazarda böyle bir satış söz konusu. Market ve pazarlarda bunu görmemiz mümkün” dedi. CÜNEYT HASÇELİK
Yorumlar
Kalan Karakter: